Hlavní obsah

Toyota koupila podíl v Isuzu

Novinky,

Navýšení prodejů turbodieselových motorů donutilo Toyotu ke strategickému partnerství s jinou automobilkou. Isuzu je známý výrobce užitkových vozů a především vznětových agregátů, takže bylo nasnadě, že právě on je ideální protějšek.

Článek

Toyota si zakoupením 5,9 % akcií za 373 miliónů dolarů pojistila i pozici na trhu se vznětovými motory. Její konkurent Honda se totiž před nedávnem vyjádřila, že zvýšený zájem o dieselové motory povede k uvedení vozu s tímto pohonem v USA do tří let. To by ovšem pro Hondu znamenalo zvýšení kapacity výroby, kterou bohužel nemá.

Toyota tímto partnerstvím navíc získala významného spolupracovníka na vývoji a výzkumu turbodieselových motorů. Počítá se zde však i s výrobou hybridních motorů.

Isuzu se tak postupně stává majetkem několika dalších firem: Mitsubishi zde vlastní 9,7 % akcií, Itochu Corp. 7,2 %, Toyota 5,9 % a GM oznámilo, že do dubna by mělo na jejich účty přejít 7,9 % akcií Isuzu.

Reklama

Související témata:

Související články

Isuzu a GM budou společně stavět pickupy

Americký automobilový koncern General Motors Corp. a japonská Isuzu Motors Ltd. se chystají společně vyvinout novou generaci pickupů a další modely. Firmy...

Výběr článků

Načítám