Hlavní obsah

Případ Jacques dopadne i na některé velitele

– PRAHA

Pravděpodobně nejen policista Tomáš Čermák odnese případ napadení šéfky vládní sekce pro lidská práva a kandidátky Strany zelených Kateřině Jacques. V Sedmičce televize Nova to naznačil ministr vnitra František Bublan.

Článek

Policejní systém podle něj selhal v tom, že se na zákroku podíleli i řadoví policisté, kteří pro zásahy při demonstracích nejsou speciálně vycvičeni. "Už jsem uložil policejnímu prezidentovi, aby posoudil odpovědnost všech policistů na všech řídících úrovních. To řízení probíhá a podle těch průběžných výsledků mohu říci, že se tam skutečně jeví nějaké systémové pochybení," řekl Bublan v telefonickém rozhovoru s moderátorem Sedmičky.

Účast nekompetentních policistů na zákroku kritizoval již v pátek premiér Jiří Paroubek. Bublan bude o dalším postupu v pondělí jednat s policejním ředitelem Vladislavem Husákem. "Teď je na něm, aby toto zhodnotil a udělal patřičné kroky, případně potrestal ty, kteří pochybili," řekl Bublan v Sedmičce. Zdůraznil přitom, že speciální jednotky zvládly zásah profesionálně.

Chybná koordinace

Policejní velitelé podle něj ale udělali chybu při koordinaci zásahu, když přesně nevymezili roli dalších policistů, kteří se na něm podíleli. "Musí to někdo řídit a musí někdo přesně říci, co kteří policisté mají dělat, a tito policisté neměli zasahovat do demonstrace," řekl ministr.

Jacques s několika členy Strany zelených protestovala na pražském Palackého náměstí proti prvomájové demonstraci neonacistů. Podle vlastních slov byla brutálně napadena policistou, který ji údajně bezdůvodně zbil. Inspekce ministra vnitra se chystá navrhnout státnímu zástupci, aby ho kvůli nepřiměřenému násilí začal stíhat. Policista patřil k oddílu, který nemá speciální výcvik pro zásahy při manifestacích.

Problémy asi bude mít i velitel uniformovaných policistů. Oddělení příznivců Strany zelených od průvodu pravicových extremistů dal totiž za úkol deseti policistům, které na místě nechal bez jakékoliv kontroly. Sám totiž podle policejního prezidenta Vladislava Husáka pokračoval s průvodem.

"Nejsem teď schopen říct, jestli to byla chyba velitele či nikoliv. Jsem si samozřejmě vědom toho, že se nemohl rozkrájet a být na dvou místech zároveň, ale i tak se mi řešení celé té situace nezdá šťastné," řekl dříve Právu Husák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám