Hlavní obsah

Rath navrhl převod středočeských nemocnic na stát

BEROUN

Ministr zdravotnictví David Rath ve čtvrtek nabídl Středočeskému kraji, že stát převezme krajské nemocnice. Chce tak zabránit privatizaci zdravotnických zařízení, kterou podle ministra připravuje hejtman Petr Bendl (ODS). Hejtman řekl, že ministrovu nabídku předloží krajské radě. Před třemi lety přitom stát na kraje silně zadlužené nemocnice převedl.

Článek

Ministr ve čtvrtek navštívil nemocnice v Berouně a Hořovicích. Zaměstnancům přijel vysvětlovat zákon o neziskových nemocnicích a budoucnost středočeského zdravotnictví. Do Berouna ale neplánovaně přijel i hejtman Bendl. Nabídku na převzetí krajských nemocnic státem Rath přednesl v ostré diskusi, která mezi oběma politiky vypukla.

"Hejtman chce nemocnice zprivatizovat, a tím by ohrozil péči. Ještě dnes mu napíši dopis, aby na krajském zastupitelstvu navrhl převod zpět na stát," řekl Rath. Pokud se prý podaří prosadit zákon o neziskových nemocnicích, zůstane berounská nemocnice zachována.

Hejtman Bendl uvedl, že o možnosti převodu nemocnic bude diskutovat s krajskou radou. "Já jsem nemocnice nenabídl, ministr o ně požádal," řekl. Budoucnost berounské nemocnice je podle něj nejistá. V prvním návrhu zákona o neziskových nemocnicích navíc podle Bendla Rath s nemocnicí v Berouně nepočítal. "Kraj musí minimalizovat ztráty nemocnice. Hospodaření se za poslední čtyři měsíce zlepšilo. Zákon o neziskových nemocnicích jí žádnou jistotu nedává," doplnil hejtman. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta.

Berounská nemocnice byla převedena pod nemocnici v Kladně, která je od minulého roku akciovou společností. Nemocnice je silně zadlužená, celkem nyní dluží 35 miliónů korun. Každý měsíc se navíc její ztráta zvyšuje o 1,5 miliónu korun. Kraj už vložil do nemocnice 40 miliónů korun.

Ve středních Čechách funguje pět velkých nemocnic jako akciová společnost, a to v Příbrami, Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Benešově. Loni na podzim na ně kraj převedl 11 menších zdravotnických zařízení, která hodlá v budoucnu prodat či pronajmout. Jsou to nemocnice v Berouně, Brandýse nad Labem, Mělníku, Nymburku, Hořovicích, Rakovníku a Třebotově. Dále také Ústav pneumologie a onkologie Na Pleši, léčebny dlouhodobě nemocných ve Vojkově a Prčici a Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám