Hlavní obsah

Ve Sněmovně chtějí zasednout šprýmaři i drsní hoši

Novinky, Luděk Fiala
PRAHA

Výsledky průzkumů voličských preferencí jim příliš šancí nedávají, přesto se pouštějí do boje a podávají své kandidátky do červnových sněmovních voleb. Mezi stranami ucházejícími se o hlasy voličů najdeme jak seskupení, jež český volební mechanismus využívají ke svému pobavení, tak i subjekty, které to myslí tak vážně, že to snad vážněji ani nejde.

Článek

Jednou z menších stran, která se snaží nalákat voliče na humor a recesi, je Balbínova poetická strana (BPS). Její původně odlehčené působení na české politické scéně se poslední dobou dostává do povědomí veřejnosti především kvůli billboardové kampani, kterou se balbínovci ostře vymezují vůči KDU-ČSL. Lidovci nejdříve plakáty, jež ironicky oslavují jejich předsedu Miroslava Kalouska, přelepovali, za což se dočkali trestního oznámení.

Program BPS se však neopírá pouze o konfrontaci s lidovci. Volič v něm najde kromě radikálních a zřejmě těžko realizovatelných požadavků také vážně formulované priority v oblasti hospodářské, sociální nebo bezpečnostní politiky. Mezi ty první patří například návrh na změnu volebního systému snížením hranice pro vstup do parlamentu ze současných pěti na jedno procento získaných hlasů. Jako seriózně míněné lze zřejmě považovat ty části programu balbínovců, které navrhují rovnou daň, uvolnění cen nájemného, zavedení školného nebo jednotné důchody s možností připojištění. Svůj volební program Balbínova poetická strana zakončila zvoláním: "Dáme vládě ODS lidskou tvář."

Ostraváci chtějí anexi Maroka kvůli hašiši

Naprosto jednoznačným recesistou na české politické scéně je uskupení Helax - Ostrava se baví. V jeho programu lze nalézt takové kousky jako snížení trestní odpovědnosti na tři roky nebo zřízení ministerstva pro korupci, které stanoví přehledný sazebník úplatků. V důchodové politice mají kandidáti Helaxu jasno. Nezpochybnitelnou jistotou pro penzisty má být vědomí, že nic nedostanou. Strana ve svém programu rovněž jasně definuje priority své zahraniční politiky. Přístup ke strategickým surovinám a produktům má zajistit anexe Saúdské Arábie (ropa), Maroka (hašiš) a Číny (adidasky).

Nacionalisté nabízejí populační kalkulačku

Při pročítání programů a webových stránek některých ostatních stran úsměv na rtech zamrzá. Stranami, které svůj boj berou zpravidla velmi vážně, jsou často uskupení zdůrazňující vlastenectví, úsilí o zachování národních hodnot a hrdost na příslušnost k českému národu. Ve svých oficiálních programech ultrapravicové strany většinou nabízejí obecné formulace svých představ o uspořádání a fungování státu. Na svých webových stránkách už ale politickou korektnost občas neuhlídají.

Nejdále ve své "upřímnosti" asi zašla Národní strana, která uveřejnila tzv. populační kalkulačku, která má vypočítat, kdy začnou v určitých státech početně převažovat nepůvodní etnika. Odkaz na kalkulačku doprovází fotografie dívky s nabíleným obličejem a muže s obličejem nabarveným na černo. Oba jsou obtočeni stuhou nesoucí nápis "Romům vstup zakázán."

Boj nevzdává ani Petr Cibulka

Svým poměrně razantním vystupováním je proslulý třeba předseda Pravého bloku Petr Cibulka. Přestože jeho straně průzkumy preferencí nezajišťují místo mezi debatujícími v pořadu České televize Otázky Václava Moravce speciál, diváci ho tam přesto mohou každý čtvrtek vidět na některém z míst za moderátorem, kam často směřuje televizní kamera.

Oficiální název strany zní Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET. Na stránkách, jejichž adresa je v názvu strany obsažena, nalezne volič především velkými písmeny vyvedené slogany, přesvědčující o všeobecném politickém spiknutí, jehož obětí jsou kromě Petra Cibulky také všichni občané České republiky.

Anketa

Která z uvedených stran podle vás získá ve volbách nejvíce hlasů?
Balbínova poetická strana
63,6 %
Helax - Ostrava se baví
11,9 %
Národní strana
12,5 %
Pravý blok
12 %
Celkem hlasovalo 2024 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám