Hlavní obsah

Rath přitvrdil, Topolánka označil za velkého poseru

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) se v úterý opět pustil do svého pražského volebního rivala a předsedy ODS Mirka Topolánka, když ho označil za poseru. Zároveň vyzval občanské demokraty, aby se přestali schovávat za protestující zdravotníky, které prý zneužívají ke své předvolební kampani. Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek spojení lékařů s ODS popřel.

Článek

Krizový štáb lékařů chystá na konec května protesty a žádá Rathovo odvolání. Podle ministra ale za protesty zdravotníků stojí ODS. Nejsilnější opoziční strana prý využila soukromých lékařů, zubařů a lékárníků k tomu, aby za ni jako "maňáskové" odvedli špinavou práci.

Rath v úterý prohlásil, že zdravotníci nemají žádný objektivní důvod k nespokojenosti. "Vyzývám ODS, aby se přestala schovávat za nastrčené organizace a čestně předstoupila před občany a hájila svou vizi privatizace zdravotnictví, zrušení bezplatného zdravotnictví a vizi neviditelné ruky trhu, která jediná má řídit zdravotnictví," uvedl Rath.

David Rath si vzal na mušku hlavně předsedu a pražského volebního lídra ODS Mirka Topolánka. Ministr se domnívá, že se Topolánek obává setkávat se s ním v debatách a posílá za sebe jiné, aby sám mohl dělat slušnou kampaň. "On o sobě rád prohlašuje, že je chlap s gulami, podle mého soudu nejde o chlapa s gulami, ale o velkého poseru," prohlásil Rath, který v Praze vede do voleb ČSSD.

Topolánek k tomu uvedl, že podobnou vulgaritou reagovat nebude. "Myslím, že dostatečně razantní (odpovědí) bude jeho prohra v Praze," uvedl na tiskové konferenci své strany. K vystupování v debatách řekl, že se naopak premiér Jiří Paroubek vyhýbá věcným diskusím. "Chceme komunikovat především s lidmi, kterých se opatření týkají, a ne s politiky, kteří o sobě tvrdí: Stát jsem já," prohlásil Topolánek.

Stávka lékařů má podle Ratha ovlivnit výsledek voleb

Rath dnes své kolegy lékaře vyzval k tomu, aby se aktivně neúčastnili předvolební kampaně v barvách ODS. To, že lékaři, zubaři a lékárníci budou týden před volbami demonstrovat za odvolání ministra, si podle Ratha vyslouží světový primát v nesmyslném požadavku, který nesvědčí o ničem jiném než o extrémních osobních antipatiích.

Mluvčí nespokojených lékařů Pekárek řekl, že akce zdravotníků žádnou souvislost s ODS nemají a strana je neřídí ani neovlivňuje. Podle něj by si Rath měl vybrat k útokům jinou stranu. "Je bez fantazie," komentoval Rathovy výroky Pekárek.

"Stávka několik dní před volbami nemůže mít jiný cíl a význam než pokus o ovlivnění výsledku voleb," řekl Rath. Připomněl, že lhůty splatnosti zdravotních pojišťoven se zkrátily na polovinu proti říjnu, kdy lékaři protestovali proti pozdním platbám za svou práci.

Vláda letos navýšila platby pojistného za děti, důchodce a nezaměstnané, na rok to bude o sedm miliard korun více, takže lékaři dostanou za práci o pět procent více než loni. "Je to nejvyšší plošný nárůst za posledních asi deset let, nemají důvod k nespokojenosti," dodal Rath. Zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 200 miliard korun, podle Ratha jde jeho kritikům z ODS jen o to, aby s těmito penězi mohli soukromě podnikat.

Reklama

Související články

Rath se opět pustil do Klause a ODS

Ministr zdravotnictví a pražský volební lídr ČSSD David Rath opět nařkl prezidenta Václava Klause, že se stále více zapojuje do předvolební kampaně a straní...

Výběr článků

Načítám