Hlavní obsah

Nejsilnější Hummer na světě - 515 kW

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Geiger přišla na to, jak si zajistit movité zákazníky. Automobily Hummer jsou dnes už příliš rozšířené na to, aby byly exoty. Geiger si tak vzal na paškál model H2 a k jeho šestilitrovému motoru přidal další litr a kompresor. A výsledek? Velmi slušných 515 kW a maximálka 250 km/h.

Článek

Hummer H2 v podání Geiger Cars není žádný domácí mazlíček. Pod přední kapotou má v tradiční sériové verzi vidlicový osmiválec s objemem šest litrů. To je však pro majitele málo. Motor je příliš těžký a nevyhovuje pro velké výkony. Firma jej tak nahradila jiným osmiválcem, tentokrát však z Chevroletu Corvette C6.

Po přidání kompresoru, úpravách hlavy válců, vaček, sacího a výfukového potrubí dostane H2 dost slušný potenciál. Výkon 515 kW a točivý moment 904 N.m při 4260 ot./min dokáží roztrhat asfalt pod koly o rozměrech 325/35 R 28. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h, ale na zrychlení to nemá žádný vliv. Z klidu na stokilometrovou rychlost se tohle třítunové monstrum rozhýbe za 6,5 s.

Samozřejmě, že byly upraveny další technické prvky vozu. Světlá výška byla snížena o 105 mm, tlumiče jsou sportovní a nastavitelné. Brzdy mají na všech kolech průměr 380 mm s osmi pístky na třmenu na přední nápravě.

Geiger také patřičně upravil vzhled. Osmadvacetipalcová chromovaná kola jsme už probrali. Chromem ale září i další části karoserie - stupačky, maska, zrcátka a dokonce i krycí plech pod motorem. V interiéru je vše vyvedeno v karbonovém stylu a samozřejmě v kůži. Instalován byl extrémně výkonný audio/video DVD systém.

Zájemci o tento vůz si však musí připravit své účty, protože ty budou slušně "provětrány". Vůz totiž stojí 200 000 euro, tedy asi 5 800 000 Kč.

Kompresor je standard

Geiger však pro zájemce připravuje i jiné úpravy Hummeru H2. Kompresor lze instalovat i na standardní šestilitrový motor. Výkon se pak vyšplhá na 404 kW. Maximální rychlost je 220 km/h a na stovku zrychlí za 8,2 s. V Česku je už minimálně jeden majitel jednoho tak upraveného vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám