Hlavní obsah

Premiérův extajemník obviněn v kauze pět na stole v českých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřovatelé obvinili v případu privatizace Unipetrolu bývalého tajemníka českého premiéra Zdeňka Doležela z pokusu o podvod. Novinkám to potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka.

Článek

Doležel se podle policistů sešel s polským lobbistou Jackem Spyrou a sliboval mu za úplatek domluvit schůzku s politiky.

"Ve středu převzal Doležel usnesení o zahájení trestního stíhání," řekl Roman Skřepek z policejního prezidia. "Musel si být vědom, že to, za co chtěl po Spyrovi peníze, nemůže splnit," vysvětlil Omelka důvod, proč policie posuzuje Doleželovo jednání jako pokus podvodu.

Bývalý tajemník expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) Doležel ale tvrdil, že kvůli odposlechům používal šifrovanou řeč. Věta "pět na stole v českých" neměla podle Doležela znamenat žádost o úplatek, ale naznačit, kdo se schůzky zúčastnil.

"Je to pro mě na jedné straně překvapení, že mu policie sdělila obvinění. Na druhé straně jsem zvědav, co bude dál a jak se k tomu postaví premiér Jiří Paroubek," řekl lobbista Spyra.

"Na jednu stranu mě to překvapuje, na druhou stranu jsem rád, že je to nějakým způsobem uzavřeno," vyjádřil se premiér Paroubek. Doležel je prý nyní v jeho očích jenom člověkem, který je stíhán. "Já mu přeji, aby mu to dopadlo, tento špatný vtip, o který se pokusil, tak, aby to tak bral i případný soud, pokud se k němu ta věc dostane," dodal Paroubek.

Na počátku kauzy byla nahrávka TV Nova

Vše vyšlo najevo loni v srpnu, kdy TV Nova odvysílala nahrávku, na které Doležel požaduje "pět v českých na stole" od Spyry. Ten zastupoval firmy kolem Setuzy, které také měly zájem o petrochemickou společnost Unipetrol. Ta v té době už byla prodána polskému PKN Orlen.

Úřad vlády na Doležela podal trestní oznámení a propustil ho.

V souvislosti s touto kauzou se začala prošetřovat průhlednost prodeje Unipetrolu PKN. Vláda firmu prodala v roce 2004 jedinému zájemci, který v řízení zůstal. Ostatní uchazeče vyřadila, aniž by to konkrétně zdůvodnila.

Co podle záznamu TV NOVA řekl Doležel Spyrovi:
Doležel: "V sedm hodin, ve čtvrtek u lesa, tam bude na stole pět."
Spyra: "Prosím?"
Doležel: "Jestli chtějí informace, tak bude na stole pět."
Spyra: "A pět v českých?"
Doležel: "Jo."
Spyra: "Rozumím."
Zdroj: TV NOVA

Anketa

Co podle Vás znamená "pět na stole v českých"?
žádost o úplatek
94,2 %
neškodnou šifrovanou řeč
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2125 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám