Hlavní obsah

Každému školákovi dáme na počítač, tvrdí ČSSD

PRAHA

ČSSD v neděli představila své plány v resortu školství, které hodlá realizovat, pokud obhájí vítězství z roku 2002. Soc. dem. slibuje učitelům průměrný plat až ve výši 35 tisíc korun, studentům zase, že jich bude moci studovat na gymnáziu dvakrát tolik. Trumfem ČSSD má být zavedení "počítačovného" (jednorázově 7000 korun), jež by mělo žákům šestých tříd pomoci zajistit si počítač do každé domácnosti

Článek

Využití informačních technologií by se mělo stát součástí nejen hodin informatiky, ale i ostatních předmětů. Děti by měly na počítačích pracovat i doma. ČSSD proto chce poskytnout příspěvek na nákup výpočetní techniky 7000 korun pro rodiny šesťáků, které pobírají rodičovský příspěvek. V šesté třídě se totiž ve školách začíná s povinnou výukou informatiky.

O plánech soc. dem. v oblasti školství informoval místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel a ministryně školství Petra Buzková.

Cílem sociálních demokratů je vytvořit takovou společnost, jejíž rozvoj bude stavět na vzdělávání a kvalifikaci občanů, uvedl Havel. Pilířem školství by měly být nadále veřejné školy, proto sociální demokraté odmítají zavedené školného a jiných poplatků za studium. Dokončit by také chtěli zavedení účinného systému sociálních stipendií.

ČSSD hodlá navýšit počet gymnaziánů o čtvrtinu

V roce 2010 by mělo podle sociálních demokratů 35 procent středoškoláků studovat na gymnáziích, to znamená dvakrát více než nyní. V reálných číslech to znamená zhruba zvýšit počet přijímaných žáků asi o 7000. Letos je v prvním ročníku gymnázií asi 31 tisíc chlapců a dívek. Na druhé straně bude ČSSD prosazovat i reformou učňovského školství. Chce zvýšit jeho atraktivitu, zejména lepší spoluprací mezi učilišti a zaměstnavateli.

Více než polovina mladých lidí by měla podle ČSSD dále studovat i po ukončení středoškolského vzdělání. Počet studentů vysokých škol by se měl zvýšit o čtvrtinu, na více než 350 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám