Hlavní obsah

Test Jeepu Grand Cherokee 3.0 CRD: komfortní cestovatel

Novinky, Jan Čech

Mezi terénními automobily hraje automobilka Jeep dlouhodobý prim. I když se v prodejích musí sklonit před mnohými dalšími značkami, jméno Jeep se prostě stalo synonymem pro terénní vozy. Testovaný model Grand Cherokee je vrcholem v nabídce a k dispozici jsme jej dostali v žádané verzi s třílitrovým turbodieselem.

Článek

Grand Cherokee nabízí ve své nejnovější generaci asi tu nejpovedenější kombinaci z nabídky Jeepu. Právě tento model snese jako jediný srovnání s japonskými a evropskými teréňáky, a to jak v terénu, tak i na silnici.

Obtížnější nastupování

Karoserie o rozměrech 4750 x 1870 x 1785 mm má stejně jako v ostatních řadách značky plno hran. Přední masku se svislým mřížkováním lemují dva světlomety. Ty jsou ve své vrchní části zaoblené s dvojitou optikou. Chromové prvky pak probíhají kolem celé karoserie - jak na masce, tak na bočních lištách až lem zadního nárazníku. Jako každý terénní automobil je i Grand Cherokee posazen poněkud blíž k slunci (světlá výška 200 mm), takže nastupování je pro mnohé osoby obtížnější. Velmi těžké je však i vystupování, protože sedadla jsou umístěna daleko od prahu, jenž se velmi rychle zašpiní. Pak není téměř možné si od něj neznečistit kalhoty.

I když vůz má oslovit především "pořádné chlapy", váha dveří je opravdu velká. Při náklonu v terénu se tak výstup z vozu stává sportovním výkonem, hodným známého svalovce Frištenského.

Prostoru má dost

Zadní víko se otevírá dostatečně vysoko, ale i průměrně vysoký člověk na něj dosáhne. Výhodné se nám zdá ovšem otevírání zadního skla tlačítkem nad značkou. Je to rychlý a snadný způsob, jak dostat malý náklad do zavazadelníku.

Ten je celkem prostorný. Jeho 978 l je možných dosáhnou tehdy, pokud naskládáte náklad až ke stropu. To v našem testovaném provedení bylo možné - dostali jsme totiž verzi v užitkové úpravě N1. Když se sklopí v tradičním osobním voze opěradlo zadních sedadel, lze převézt o téměř 1000 l víc. Nákladová hrana je dost vysoko a u každého většího předmětu se musí dbát, aby se nestřetl s již zmiňovaným chromovaným pásem. Horní část nárazníku však chrání plast, což jsme s povděkem kvitovali.

Pod podlahou "indiána" se skrývá ještě jedna mělká přihrádka. Ta je vyložena plastem. Lze zde tedy převážet i zablácené boty.

Přední sedadla nabízejí velký prostor ve všech směrech. Sedadla jsou neevropsky měkčí, ale to na delší cesty vůbec nevadí. Nebolí z nich záda a i v zatáčkách drží bedra dobře. Zadní řada však má poněkud krátké sedáky.

Podvozek je zdařilý komprimis

Technicky je Grand Cherokee na výši. Přední nápravu má lichoběžníkovou s příčným zkrutným stabilizátorem, vzadu najdeme velmi tradiční a osvědčenou tuhou nápravu s panhardskou tyčí a příčným stabilizátorem. I zadní náprava je však odpružena klasickými vinutými pružinami, takže i když by se dalo dle konstrukce očekávat odskakování zádě v zatáčkách, nic takového se neděje. Naopak je přesně cítit, co každé kolo dělá a vše jde lehce zkorigovat volantem a plynem. Pohon všech kol získal už ve druhé generaci systém Quadratrack II. Ten inteligentně shromažďuje informace o jízdních podmínkách jednotlivých kol, používající je při elektronickém uzavírání diferenciálů. Pro řidiče se to stalo velmi jednoduchýma přitom účinným pomocníkem. V těžším terénu pak lze zařadit malou páčkou i redukovaný pohon všech kol. To se nemusíte bát vyjet téměř nic a limity vystavuje až světlá výška vozu.

Motor dobrý, převodovka "líná"

O dodávku výkonu se stará pod přední kapotou třílitrový šestiválec. Výkon 160 kW a točivý moment 510 N.m při 1600 ot./min jsou ideálními společníky pro cestu na dálnici i mimo zpevněné cesty. Vůz byl však vybaven automatickou pětistupňovou převodovkou. Ta má poněkud pomalejší nástup a zpočátku se s dvoutunovým vozem dost pere. Ale stačí prošlápnout pojistku na podlaze a stádo koní pod kapotou katapultuje vůz kupředu. Pro obyčejné popojíždění však převodovka tolik dělaná není a i díky ní stoupá spotřeba nad deset litrů v kombinovaném cyklu. Když jsme při neuvěřitelně ošklivém počasí, kdy chvílemi pršelo a občas sněžilo, fotili vůz kousek dál po polní cestě a snažili se projet mazlavým úvozem, rázem se z nádrže stal průtokový ohřívač nafty a ručička palivoměru se hned začala pohybovat směrem k nule.

Jinak je ale jízda ve voze velmi příjemná. Motor dává o sobě znát tak akorát, aby řidič měl neustále pod kontrolou otáčky a kola, vykloněním z okénka se získá přehled o celé jedné straně vozu (to je výhoda jednoduché a hranaté karoserie) a může se snažit natlačit čtyři velká kola i do malé mezery.

Za kus železa se platí

Všechno má však svou cenu. Tu má i Jeep Grand Cherokee v třílitrovém turbodieselu a výbavě Limited. Z peněženky bychom při nákupu museli vytáhnout 1 525 000 Kč, testovaný vůz měl však ještě další výbavu za 60 800 Kč. To je ve svém součtu celkem dost. Ke konkurentům bychom mohli připočítat Toyotu Land Cruiser 3.0 D-4D Sol za 1 559 000 Kč, Mitsubishi Pajero 3.2 DI-D Privilege za 1 549 900 Kč. Mezi tvrdé protivníky také patří Land Rover Discovery TDV6 HSE, jenž ovšem disponuje vzduchovým pérováním s měnitelnou světlou výškou. Nesmíme také zapomenout na Nissan Pathfinder s podobně dlouhou karoserií, mnohem delším rozvorem, slabším motorem (2.5 D/128 kW) a cenou o více než 100 000 nižší.

Technické údaje
Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD Limited
Motor
Zdvihový objem2987 ccm
Max. výkon160 kW při 4000 ot./min
Max. točivý moment510 N.m při 1600 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město13,1
Mimo město8,6
Kombinace10,2
Výkony
Max. rychlost200 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod9,0 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4750 mm
Šířka1870 mm
Výška1785 mm
Rozvor2780 mm
Objem zavazadelníku978/1909 l
Pohotovostní hmotnost2210 kg
Ceny
Základní cena vozu1 340 000 Kč
Základní cena vybavení Limited1 525 000 Kč
Cena testovaného vozu1 585 800 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Jeep Grand Cherokee s jemnějšími rysy

Řečeno cyklistickou terminologií - zbrusu nový model Jeepu Grand Cherokee zůstává výborný v terénu, ale zapracoval na silnici, kde je jistější a méně kolíbavý...

Jeep Compass: Zcela jiný Jeep

Nový Jeep Compass se stane prvním automobilem značky, jenž udá nový směr v designu i technice. Zdá se, že Jeep s ním ztrácí něco ze svých terénních vlastností,...

Výběr článků

Načítám