Hlavní obsah

Rath se s lékárníky dohodl na změně marží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) částečně ustoupil tlaku lékárníků, které si znepřátelil, když na začátku roku snížil obchodní přirážku na léky z 33 na 29 procent. Nyní se dohodl společně s ministrem financí a se zástupci lékárníků na zvýšení marže na nejlevnější léky na 33 procent.

Článek

Na nejdražší léky by naopak měla být přirážka nižší, bude mezi šesti až deseti procenty. "Jdeme cestou přechodu na degresivní marži, musíme upřesnit výpočty, aby bylo naprosto zřetelné, jak změna dopadne na jednotlivé druhy péče," řekl šéf státní pokladny Sobotka.

Rath dodal, že jednání expertů nad výpočty bude příští čtvrtek. Následně v pátek či další týden by jejich shodu měli stvrdit oba ministři.

"Shodli jsme se, že kolem 33 procent bude horní hranice a zlomový bod, kde se marže dostane pod současných 29 procent, bude mezi 800 až 850 korunami. Nejnižší marže na drahé léky bude mezi šesti až deseti procenty, to se ještě v příštím týdnu musí dojednat," upřesnil Rath.

Chudoba s Rathem nejednal

Páteční schůzky Grémia majitelů lékáren a Asociace provozovatelů lékáren s oběma ministry se neúčastnili zástupci České lékárnické komory. Jejich prezident Lubomír Chudoba odmítl s Rathem jednat, hodlá hovořit pouze s premiérem Jiřím Paroubkem. Lékárníci se připojili k únorové demonstraci soukromých lékařů, kteří žádali odvolání Ratha. Vadí jim, že jim od ledna snížil marži z 32 na 29 procent.

Lékárnická komora žádá, aby marže na nejlevnější léky stoupla až na 50 procent a u drahých byla v řádu několika procent. Rath s tím nesouhlasí, podle něj se vedení lékárnické komory chová extremisticky. "Pokud budou chtít jednat a hledat kompromis, nemáme jediný důvod, proč je k dalšímu jednání nepřizvat," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékárníci zatím stávkovat nebudou

Lékárníci zatím stávkovat nebudou, počkají na výsledek jednání s premiérem Jiřím Paroubkem, ale protestní akce proti politice ministra zdravotnictví Davida...

Výběr článků

Načítám