Hlavní obsah

Blair podpořil Paroubka a transatlantické vazby

Právo, Novinky, ČTK, Rostislav Matulík
PRAHA

Británie považuje Česko za silného a spolehlivého spojence v Evropské unii i NATO. V Praze to v pátek prohlásil britský premiér Tony Blair. Na krátké tiskové konferenci ocenil dynamiku české ekonomiky a také výsledky práce předsedy vlády Jiřího Paroubka. Zdůraznil i význam transatlantických vazeb.

Článek

"Česká republika je náš dobrý, silný a spolehlivý partner," prohlásil britský premiér, který přijel na pozvání Paroubka do české metropole na sraz levicových lídrů Evropy a také podpořit ČSSD před volbami. [celá zpráva] Projevilo  se to podle něj například při složitých vyjednáváních o unijním rozpočtu na konci loňského roku, když byla Británie předsednickou zemí pětadvacítky.

I když politologové upozorňují na velké programové a ideové rozdíly mezi britskými labouristy a českými sociálními demokraty, Blair po jednání v Kramářově vile zdůraznil, že strany mají mnoho společného. Dodal, že labouristé i ČSSD shodně vycházejí z vize silné ekonomiky založené na sociální spravedlnosti, prosazují pevné transatlantické partnerství a sdílejí stejné hodnoty v rámci EU.

Význam transatlantických vazeb

Britský premiér Tony Blair varoval před zánikem transatlantických vazeb. Vztah Evropy ke Spojeným státům je  podle něj základní součástí její bezpečnosti. "Nejnebezpečnější věc, která  by se mohla v Evropě přihodit, je, kdyby lidé zatratili transatlantické  vazby," uvedl Blair

"Nejste dobrým spojencem a partnerem, když jste jím jenom  v lehkých časech. Musíte být k dispozici i v dobách těžkých. A když Amerika  utrpěla 11.září (2001) těžký útok, řekl jsem, že bychom měli stát bok po boku. A činíme tak doposud," řekl Blair.

V Iráku  působí 8000 britských vojáků. Datum, kdy zemi opustí, dnes  Blair neuvedl. "Naše strategie není zůstat, ale odejít. Otázka je kdy. Není  to ovšem dáno časem, ale podmínkami, za nichž se jednotky mohou stáhnout -  tedy až budou irácké ozbrojené síly schopny samy čelit bezpečnostním  výzvám... A tato schopnost se postupem času zvyšuje," uvedl Blair.

Přestože je britský premiér spojencem amerického prezidenta George Bushe,  neshoduje se s ním zcela ve všem. Přál by si například, aby se Američané  zapojili do aktivního boje s globálními změnami klimatu. Bush brzy po svém  příchodu do Bílého domu odmítl Kjótský protokol o globálním oteplování,  který podepsal jeho předchůdce Bill Clinton, ale který neratifikoval Senát.

V únoru se také Blair na tiskové konferenci znovu vyslovil pro uzavření  americké věznice pro podezřelé z terorismu na základně Guantánamo na Kubě. Zopakoval své stanovisko, že Guantánamo je "anomálie, která by měla skončit  raději dříve než později".

Otázka globalizace

Úkolem vlád má být podle něj pomoci lidem čelit globalizaci. "Vše se nyní rychlým tempem mění. Jenže lidé změny nemají rádi: musí jim čelit v ekonomice, průmyslu, musí se rekvalifikovat, snaží se najít rovnováhu mezi prací a rodinou, usilují o slušnou penzi... Je to boj a naším úkolem je v něm lidem pomoci. Každá země má svoji cestu, jak to uskutečnit," podotkl s tím, že úsilí o rovnováhu mezi dynamickou ekonomikou a sociální spravedlností, která lidem pomůže zmíněné změny překonat, je podle jeho názoru blízká jak Británii, tak Česku.

Dotaz, co si myslí o případné povolební spolupráci KSČM a ČSSD, nechtěl komentovat. "Nepřísluší mi vyjadřovat se k vašim vnitřním záležitostem. Tyto věci fungují v jednotlivých zemích různě," zareagoval Blair.

Reklama

Související témata:

Související články

Blair daroval příteli Paroubkovi double-decker

Šéf britského kabinetu a lídr labouristů Tony Blair v pátek těsně před polednem přijel do Prahy. Důvodem je jeho podpora českým sociálním demokratům...

Výběr článků

Načítám