Hlavní obsah

Soudci si chtějí od plic pohovořit se šéfkou Brožovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Současný stav, kdy předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová čeká, zda Ústavní soud vyhoví jejím stížnostem na prezidenta Václava Klause a na vládu, se nelíbí některým jejím podřízeným. Soudci NS vyzvali Brožovou, aby svolala plénum NS, na kterém by si s ní promluvili.

Článek

Informace o vůli soudců NS potvrdil i předseda trestního úseku NS Stanislav Rizman. "Trestní kolegium se tak připojilo k žádosti soudců civilního kolegia, které přišlo s návrhem na svolání pléna již minulý týden," upřesnil Rizman.

Brožovou odvolal z její funkce začátkem února prezident Václav Klaus. Předsedkyně se ale obrátila na Ústavní soud, jenž o týden později odložil vykonatelnost prezidentova rozhodnutí, a Brožová se pak vrátila do čela NS. Klaus se však i nadále domnívá, že Brožová není předsedkyní NS.

Brožová tvrdila, že prezident není oprávněn k jejímu odvolání. Podle šéfky NS tak nezákonně zasahoval do nezávislosti soudní moci.

Brožová má konflikty s podřízenými

Soudci NS usilují o svolání pléna proto, aby na něm jednali i o sporné situaci kolem Brožové. "Může tam padnout názor na způsob jejího vedení soudu. Současná situace se soudcům nelíbí a chtějí, aby se nějakým způsobem řešila," podotkl zdroj.

Brožová se navíc dostala do sporu s některými ze svých podřízených z NS. Například v případě místopředsedy NS Pavla Kučery chce prý rozhodovat o všech jeho pracovních cestách. Podle Kučery se mu mstí za jeho angažovanost při únorovém jmenování exministra spravedlnosti Jaroslava Bureše soudcem NS. Bureš je znám jako jeden z největších kritiků Brožové a údajně ji měl ve funkci předsedy NS nahradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudkyně Brožová zažalovala i vládu

Odvolaná soudkyně Iva Brožová se rozhodla rozšířit okruh lidí, se kterými si chce vyrovnat účty za odvolání z čela Nejvyššího soudu (NS). Kromě prezidenta...

Výběr článků

Načítám