Hlavní obsah

Dražší léky rozzlobily pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od středy vzrostly pacientům doplatky za léky. Zatímco u těch levnějších zhruba dvouprocentní zdražení nebylo téměř poznat, lidé užívající nákladnější přípravky si raději nakoupili zásoby už v úterý, kdy zvýšení ještě neplatilo.

Článek

Mluvčí České lékárnické komory Jan Horáček, který je zároveň majitelem lékárny v pražských Holešovicích, potvrdil, že už během dopoledne dostal za dražší lék vynadáno.  Muž, který si kupoval lék na astma, si stěžoval na doplatek 277 korun na jedno balení.

Lékárníkům vadí doporučení ministra Ratha

Ministr zdravotnictví David Rath pacientům doporučil, aby žádali lékaře přímo v ordinaci o lék bez doplatku. Podle Horáčka to je neproveditelné, protože každá lékárna má jiné doplatky a lékař by tak musel zjišťovat, ve které konkrétní lékárně lze přípravek na danou nemoc dostat bez doplatku.

Mluvčí lékárníků dále poznamenal, že ministrovo doporučení pacientům, aby si pro léky chodili do fakultních nemocnic, je nabádání k nerovné soutěži. Ve velkých nemocničních lékárnách doplatky nejsou, nebo jsou jen malé, protože mají výhodnější podmínky pro nákup léků: berou jich velké množství a dostávají od firem naturální rabaty.

Lékárnická komora se proto hodlá obrátit na antimonopolní úřad. Lékárníkům podle Horáčka vadí i to, že nemocniční lékárny nízkými nebo nulovýmidoplatky snižují příjmy nemocnic. Těm pak musí z dluhů pomáhat stát. 

Reklama

Související témata:

Související články

Rath: Pacienti za léky víc platit nemusejí

Od středy začne platit nová vyhláška, podle níž se úhrady pojišťoven za léky sníží o 2,7 procenta. Sumu, kterou pojišťovny uberou, bude muset doplatit pacient....

Výběr článků

Načítám