Hlavní obsah

Vzpurný náměstek Vyvadil na ministerstvu skončil

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, ora, trj

Náměstek Jiří Vyvadil (ČSSD) končí na ministerstvu spravedlnosti. Šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa jej v pondělí odvolal ze stáže zpět na soud. Vyvadil měl spory s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU).

Článek

"Protože souhlas předsedy příslušného soudu je zákonnou podmínkou pro působení soudce na ministerstvu, končí ze zákona Vyvadilovi stáž na ministerstvu a bude nadále vykonávat funkci soudce Nejvyššího správního soudu," sdělil Novinkám mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

"Ministr Pavel Němec chápe důvody, které k tomuto kroku Baxu vedly a respektuje jeho rozhodnutí," dodal mluvčí.

Podle Baxy se Vyvadil neosvědčil

"Považuji za neúnosné, zejména s přihlédnutím k veřejným vyjádřením doktora Vyvadila učiněným prostřednictvím sdělovacích prostředků v minulých dnech, aby nadále působil na ministerstvu spravedlnosti," napsal v dopise Baxa šéfovi ministerstva spravedlnosti Němcovi.

"Po půl roce působení Vyvadila na ministerstvu jsem nezaznamenal žádné viditelné kroky týkající se reformy soudnictví," dodal Baxa.

Němec se v minulém týdnu nechal slyšet, že Vyvadil jej popudil schůzkou s podnikatelem Tomášem Pitrem, o které jej neinformoval a svůj postup koordinoval přímo s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD).

Paroubek nechystá odvetu

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) nechtěl Baxův dopis hodnotit. K jeho kritice, že Vyvadil nic nedělal, ale Právu řekl: "Nevím, jestli zrovna za půl roku se dá provést reforma." Baxa je ale podle Paroubka "mimořádně kvalifikovaný člověk".

Paroubek také pro Právo popřel, že by v souvislosti s odchodem Vyvadila jako náměstka za ČSSD chystal nějakou odvetu na jiných ministerstvech: "Nejsem pro odvetná opatření."

Němec odmítl , že by Baxu ovlivňoval

Němec odmítl možnost, že by ovlivňoval Baxu, aby si Vyvadila vzal zpět na soud. Předseda Nejvyššího správního soudu je podle něj natolik vysoká funkce, že představa o jakémkoli nátlaku je absurdní. Naopak

Vyvadil o dohodě Baxy a Němce nepochybuje. Podle něj našel ministr elegantní řešení, jak věc vyřešit. "Copak pan ministr někdy jednal férově?" odpověděl Vyvadil na otázku, zda považuje způsob, jakým nakonec na ministerstvu skončil, za čestný. Ke své budoucnosti řekl, že sice nestojí o funkci ministra spravedlnosti, ale premiér by ho v ní rád viděl.

Podle Němce se má Vyvadil ve středu hlásit na svém původním pracovišti. Na otázku, zda by Vyvadila odvolal sám, bez asistence Nejvyššího správního soudu, ministr řekl, že jeho postoj je zřejmý, ale přímé odpovědi se vyhnul. O svém kroku prý informoval Paroubka prostřednictvím SMS, zatím ale nedostal odpověď.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa nebyl ochoten sdělit, zda Vyvadil zůstane jeho podřízeným a jaké úkoly dostane. Nejprve prý musí celou věc zanalyzovat a s Vyvadilem se osobně sejít. "Dojde-li po rozhovoru k závěru, že (Vyvadil) porušil soudcovské povinnosti, tak je povinností předsedy Nejvyššího správního soudu zahájit podle zákona kárné řízení. Výsledky tohoto řízení nelze v tuto chvíli předjímat," řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Z pořadu ČT Otázky Václava Moravce, 26.2.2006
Václav Moravec, moderátor: Tedy platí to, co jste řekl v úterý, buď rezignace Jiřího Vyvadila, nebo jeho odvolání.
Pavel Němec, předseda US-DEU, vicepremiér, ministr spravedlnosti: Tak, vy se ptáte neustále stejně jako všechna média na to samé, já jsem prostě něco řekl, ten výrok jsem žádným způsobem neodvolával, nekomentoval, nic jsem k němu nedoplňoval a nemám zájem ...
Moravec: Ano, takže platí.
Němec: ... ty komentáře nějakým způsobem prostě dál rozvolňovat. Ani v pátek jsem ...
Moravec: Ten, ten výrok tedy platí.
Němec: ... ani v pátek jsem k tomuto výroku nic dalšího neříkal, řekl jsem, že prostě ta situace je taková, že v ní není žádný nový vývoj, který by mi, který by mi dával důvod na to nějakým způsobem dál reagovat.
Moravec: Pane náměstku, slyšíte to, je to jasné.
Jiří Vyvadil, náměstek ministra spravedlnosti: Tak, jsem rád, že konečně je to jasné. Pane ministře, prosím vás, kdy se teda zítra sejdeme a kdy dostanu od vás to rozhodnutí?
Němec: Já jsem přesvědčen, že zítřek přinese nějaké řešení té situace a já k tomu nechci příliš více říkat, protože si myslím, že to má být řešení, které bude provedeno v klidu, a rád bych, aby bylo provedeno i po vzájemné dohodě.
Moravec: Vy budete rezignovat, pane náměstku ...
Vyvadil: Pane ministře, vy něco ...
Moravec: Ne, pane náměstku, odpovězte na moji otázku.
Vyvadil: Ne, pane ministře, vy něco připravujete zase?
Němec: Pane náměstku, já nevím, co bych měl připravovat, nebo nepřipravovat, já jsem ..., ve vaší záležitosti jsem se vyjádřil v úterý dost jasným způsobem a myslím si, že v pondělí, až přijdeme do práce, tak o celé věci budeme hovořit, a pokud o ní budeme hovořit v pondělí u pracovního stolu, tak nevidím důvod, proč bychom si měli vzkazovat cokoliv přes média.
Moravec: Můžete, pane náměstku, tedy říci vy, vy jste ochoten odejít z ministerstva spravedlnosti?
Vyvadil: Takhle, já už jsem říkal panu ministrovi v ten čtvrtek, že samozřejmě varianta je taková, že budu odvolán ...
Moravec: Kterou variantu vy, vy osobně jako Jiří Vyvadil , teď preferujete.
Vyvadil: Od polovičky prosince upozorňuju předsedu vlády, že bych měl odejít z ministerstva spravedlnosti, že mimo vší pochybnost nemohou být dva kohouti na jednom smetišti. V lednu se dokonce konalo jednání, naše trojka, předseda vlády, ministr spravedlnosti, já, znovu jsme si tyhle ty věci ujasnili, že ta spolupráce je obtížně myslitelná. Jinými slovy, pro mě to bude velice příjemná zpráva, když pan předseda, když pan ministr ...
Moravec: Vás odvolá.
Vyvadil: Skvělé.
Moravec: Těšíte se na odvolání, ale proč mu ...
Vyvadil: Já už jsem sbalenej, já už musím říct, že jsem sbalený, já už jsem vyklidil kancelář, já už mám, já už jsem vypustil počítač, tam už není nic, já jsem si odnesl hodiny, v kanceláři nemám nic, takže teď už chci vědět jenom teda tu hodinu, dáme to teda, já nevím, na desátou?
Zdroj: NEWTON IT

Anketa

Souhlasíte s ukončením působení náměstka Jiřího Vyvadila (ČSSD) na ministerstvu spravedlnosti?
ano
87 %
ne
13 %
Celkem hlasovalo 7378 čtenářů.

JIŘÍ VYVADIL

  • Jiří Vyvadil (ČSSD) má za sebou bohatou politickou minulost. Angažoval se již před listopadem 1989 v barvách Československé strany socialistické (ČSS) a později se stal poslancem a senátorem.
  • Na ministerstvo spravedlnosti nastoupil loni v září na roční stáž. Je také soudcem Nejvyššího správního soudu, vzhledem ke svému působení na ministerstvu má však výkon soudcovské funkce pozastaven. Podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) by právě Vyvadil mohl v případné jeho další vládě zaujmout místo ministra spravedlnosti.
  • Vyvadil je členem ČSSD od roku 1993, předtím byl 13 let v ČSS, která se později přejmenovala na Liberální stranu národně sociální (LSNS). V roce 1990 byl krátce i předsedou ČSS.
  • Od června 1992 byl čtyři roky poslancem. V listopadu 1996 v prvních senátních volbách získal na Sokolovsku čtyřletý mandát. V roce 2000 byl jedním z uchazečů o funkci ombudsmana. Ve stejném roce byl jmenován soudcem, dva roky působil u Okresního soudu v Sokolově a poté přešel do Prahy a byl přidělen k Nejvyššímu správnímu soudu.
  • Jiří Vyvadil se narodil 2. srpna 1954 v Praze. Po studiích na Právnické fakultě Univerzity Karlovy nastoupil do funkce podnikového právníka PZO Motokov a poté byl advokátem v Chebu. V letech 1984 až 1990 působil jako tajemník klubu poslanců ČSS ve Federálním shromáždění a České národní radě.

ČTK 

Reklama

Výběr článků

Načítám