Hlavní obsah

Fakultní nemocnice dluží dvě miliardy, Rath je chce oddlužit

PRAHA

Zhruba dvě miliardy korun dluží fakultní nemocnice, které jsou řízené přímo ministerstvem zdravotnictví. Ministr David Rath by je rád oddlužil, a to ještě do voleb, které se budou konat v červnu. Jeho úřad však na to nemá.

Článek

Ke smazání dluhu tak potřebuje pomoc premiéra a ministra financí. Vyplynulo to z dnešního Rathova vyjádření v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) však chce, aby Rath aspoň miliardu našel ve svém úřadu. "Budeme o tom jednat v pondělí ráno. Minimálně polovinu prostředků musí najít v rozpočtu ministerstva zdravotnictví," řekl Sobotka ČTK.

Velcí distributoři odmítají přitom dál dodávat léky třem nejzadluženějším fakultním nemocnicím - Thomayerově nemocnici, Bulovce a brněnské "svaté Anně".

Ředitel Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) Pavel Suchý v pořadu ČT řekl, že pokud dostanou firmy peníze, samozřejmě začnou medikamenty opět dodávat. Rathovy úvahy o dvoumiliardovém oddlužení nechtěl příliš komentovat. Takových slibů už podle něj distributoři slyšeli mnoho a nic z toho nakonec nebylo. "Toto jsou jen sliby a toto nejsou peníze," prohlásil.

Rath uvedl, že ministerstvo nezřizuje jen fakultní nemocnice, ale i další zdravotnická zařízení, jako jsou třeba některé psychiatrické léčebny a léčebny dlouhodobě nemocných. Pokud ale jde o fakultní nemocnice, dluh se podle něj pohybuje někde kolem dvou miliard. V pondělí by prý měl mít na stole přesná čísla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám