Hlavní obsah

Bombové komando v Iráku poničilo starobylou svatyni

– BAGDÁD

Neznámí ozbrojenci ve středu ráno pronikli do jedné z nejvýznamnějších šíitských svatyní v Iráku a odpálili v ní nálože. Mauzoleum v Sámařře s hrobkami dvou imámů utrpělo značně škody. Tisíce rozhořčených obyvatel města vyšly do ulic vyjádřit své pobouření nad násilným činem.

Článek

Podle policejních informací zaútočila kolem sedmé hodiny ranní místního času na mauzoleum Askárí skupina ozbrojenců. Útočníci zneškodnili strážce, umístili v budově dvě nálože a odpálili je. Výbuchy, které následovaly ve tříminutovém intervalu, způsobily zřícení části proslulé pozlacené kopule mauzolea a poškodily jeden z minaretů. Zatím se má za to, že nikoho nezranily ani nezabily.

Útočníkům se podařilo z místa uprchnout. Mauzoleum obklopily americké a irácké bezpečnostní síly, které zahájily pátrání v dané oblasti.

Náboženští vůdci z jiných mešit a svatyní ve městě útok okamžitě odsoudili v prohlášeních, předčítaných z tlampačů na minaretech. Muezínové mešit kromě toho provolávali: "Smrt Americe, která nám přinesla terorismus."

Útočníci poničili posvátné místo

Podle sunnitských duchovních neznámí pachatelé zamýšleli tímto aktem poštvat proti sobě místní šíity a sunnity. "Obyvatelé Sámarry jednotně odsuzují tento zločin," řekl sunnitský šajch z mešity Risála Ahmad Dají.

Obyvatelé Sámarry probuzení explozemi vyšli po tisících do ulic. "Neuniknete nám," křičeli na adresu pachatelů atentátu. Na znamení smutku zaznívaly z tlampačů po celém městě súry z koránu.

Mauzoleum Askárí je významným poutním místem šíitů ve městě se sunnitskou většinou. Jsou v něm hroby 10. a 11. imáma Alího Hádího a jeho syna Hasana Askárího, přímých potomků proroka Mohameda. Imám Hasan byl otcem imáma Muhammada Mahdího, takzvaného "skrytého imáma", o němž šíité věří, že je stále naživu a jednoho dne se vrátí, aby nastolil ve světě spravedlnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám