Hlavní obsah

Írán začal pracovat na obohacování uranu

TEHERÁN

Írán v úterý potvrdil, že obnovil část procedury obohacování uranu. Oznámil to íránský vyjednávač Džavád Vaídí. "Neznamená to ale, že jedeme na plný výkon. V této fázi je technicky nemožné začít přímo vyrábět obohacený uran," dodal Vaídí s tím, že probíhají přípravné kroky.

Článek

Íránský parlament loni v listopadu schválil usnesení vyzývající vládu, aby okamžitě přerušila veškerou spolupráci s inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), pokud tato organizace předá záležitost jaderného programu k řešení Radě bezpečnosti OSN. Přesně to se stalo na zasedání 4. února. 

Západ se teď zajímá hlavně o to, jestli Íránci začali do odstředivek v Natanzu vstřikovat plynný hexafluorid uranu. Při rotaci nadzvukovou rychlostí v nich vzniká obohacený uran. Ten Teherán podle svých vyjádření potřebuje na provoz jaderných elektráren. Mezinárodní společenství tomu ale příliš nevěří.

Jednání s Moskvou

Vaídí také potvrdil, že 20. února by měla íránská delegace v Moskvě jednat o ruské nabídce obohacovat uran pro íránské jaderné elektrárny v Rusku. Moskva nabídla, že by se obohacený uran mohl vyrábět na ruském území, aby se rozptýlily obavy, že se Írán snaží vyvinout nukleární zbraně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám