Hlavní obsah

Intelův Apple iMac oficiálně v České republice

Novinky, Ondřej Grym

Společnost Apple Computer ve středu oficiálně představila první počítač iMac s dvoujádrovým procesorem firmy Intel v České republice. Intel coby nový hlavní dodavatel procesorů pro Apple vystřídal na této pozici IBM a Motorolu.

Článek

V nových řadách počítačů iMac/MacBook Pro nabídne zpočátku Apple procesory Intel z rodiny Core Duo. Firma si pochvaluje, že se zbavila přítěže v podobě starších čipů PowerPC G4/G5, a že tak může dodat zákazníkům zase o něco rychlejší stroje. [celá zpráva]

Podle Apple bylo důvodem k přechodu na zcela jinou platformu také to, že procesorová roadmapa (časový plán uvádění dalších verzí výrobků) IBM neskýtala tolik možností jako nabízí Intel. Spolupráce Apple a Intelu navíc nezůstala jen u dodávky nových čipů do počítačů Macintosh - Intel se totiž stal také oficiálním dodavatelem paměťových modulů NAND, které jako úložiště dat používají úspěšné kapesní přehrávače iPod Nano. [celá zpráva]   

Jedním z problémů nových Macintoshů však může být jejich výkon. Přestože Steve Jobs, šéf Apple, prohlásil, že Macy budou díky Intelu "až 4x rychlejší, než byly s PowerPC", spíše opak je pravdou. Aplikací, které by dnes využívaly celého výkonového potenciálu čipů Intel Core Duo, je totiž poskrovnu.

Mnohem více je těch, které byly napsány pro čipy rodiny PowerPC a na jádrech Intelu se je daří provozovat pouze přes emulátor Rosetta. Výkonový propad oproti čipům G5 pak může dosahovat 10 až 50 procent. [celá zpráva]  

Macintosh domovem také pro Windows Vista

Jednou z velice zajímavých zpráv, které odhalení sestav s čipy Intel přineslo, je informace, že si tyto systémy poradí také s programem Windows Vista, protože v instalaci Windows nebude Apple nijak bránit. Opačná cesta, tedy nabídnutí softwaru Mac OS X 10 pro klasická PC, však podle zástupců Apple zcela odporuje firemní filozofii a je tak velice nepravděpodobná. 

Sečteno a podtrženo: Apple v současnosti nabízí až na pár zanedbatelných maličkostí počítač s totožným hardwarem jako používá klasické PC se systémem od Microsoftu. Jediné, čím se oba stroje liší, je pak nainstalovaný operační systém (Mac OS X versus Windows).

Investice do současného "moderního" iMacu (stolní PC) či PowerBooku (přenosný počítač) s čipem Intel Core Duo je však přinejmenším sporná - v době, kdy zaznamenávají rychlý vzestup 64bitové procesory a 64bitové aplikace, zůstává rodina čipů Core Duo pouze při 32 bitech.

Vyberte si svého macka

17" iMac: 1,83GHz Intel Core Duo 

  • 17" širokoúhlý LCD panel s rozlišením 1440 x 900 pixelů
  • 1.83GHz Intel Core Duo (2MB L2 cache)
  • 512MB SO-DIMM 667MHz DDR2 SDRAM
  • 160GB Serial ATA pevný disk
  • Štěrbinová 8x double-layer SuperDrive mechanika
  • Grafika ATI Radeon X1600 s 128MB GDDR3 paměti
  • Vestavěný AirPort Extreme a Bluetooth 2.0

20" iMac: 2,0GHz Intel Core Duo

  • 20" širokoúhlý LCD panel s rozlišením 1680 x 1050 pixelů
  • 2.0GHz Intel Core Duo (2MB L2 cache)
  • 512MB SO-DIMM 667MHz DDR2 SDRAM
  • 250GB Serial ATA pevný disk
  • Štěrbinová 8x double-layer SuperDrive mechanika
  • Grafika ATI Radeon X1600 s 128MB GDDR3 paměti
  • Vestavěný AirPort Extreme a Bluetooth 2.0

Cena sestav začíná na 48 750 Kč s DPH.

Pokročilejší produkty již nepochybně Apple spolu s Intelem připravuje (s nástupci platformy Core Duo, kterými budou 64bitové procesory Conroe/Merom [celá zpráva]). Zatím však není jasné, kdy je Apple uvede v nových strojích na trh. Spekulovat můžeme o prvním čtvrtletí příštího roku.                

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám