Hlavní obsah

Klaus se pustil do odvolané soudkyně Brožové

PRAHA

Prezident Václav Klaus komentoval výroky odvolané předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Ivy Brožové. Klaus po nedávných výrocích Brožové, která v pátek na něj a na premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) podala u správního soudu žalobu, řekl v pondělí novinářů, že na odvolání soudkyně trvá a nehodlá na něm nic měnit.

Článek

Klaus ve čtvrtek odvolal Brožovou z čela NS na návrh ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Rozhodnutí prezidenta poté spolupodepsal i premiér. Brožová se nechala slyšet, že kromě správní žaloby hodlá v pondělí podat ústavní stížnost k Ústavnímu soudu. [celá zpráva]

"Paní Brožová je trošku odvážná žena a musím říci, že její reakce mě šokují a překvapují a jenom zesilují všeobecné povědomí, které o jejím výkonu v této funkci v celé naší zemi naprosto převládalo a dominovalo. Své stanovisko nezměním. To by snad ani nikoho nemohlo napadnout," řekl prezident.

Jedním z horkých adeptů na post šéfa NS je bývalý ministr vlád Miloše Zemana a  Stanislava Grosse Jaroslav Bureš. Bureš byl v roce 2003 kandidátem soc. dem. v prvním kole prezidentské volby.

Pro odchod Brožové je i Němec

Ministr spravedlnosti Pavel Němec se domnívá, že prezidentův krok nelze přezkoumat, neboť prezident do funkce jmenuje a odvolává z ní. Řekl to v ČT.

Brožová mandát soudce nesloží a nadále zůstane v justici. Tvrdí, že byla odvolána, aniž dostala šanci vyjádřit se ke kritice. Nezaznamenala prý ani jednu ústní či písemnou výtku. Němec ale uvedl, že když jí něco vytýkal, Brožová si vzala dlouhou dobu na rozmyšlenou a pak řekla, že NS řídí ona, a tudíž jakákoli kritika ze strany ministra spravedlnosti je nepřípustná.

Němec by byl rád, kdyby byl nástupce Brožové jmenován rychle. Vláda o něm ale jednat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Související články

Brožová podala žalobu na prezidenta

Odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala na rozhodnutí prezidenta republiky v pátek žalobu. "V pátek jsem ji podala k Městskému soudu...

Výběr článků

Načítám