Hlavní obsah

Šarona živí lékaři sondou přímo do žaludku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Lékaři ve středu zavedli izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi žaludeční sondu. Tou mu budou dopravovat potravu přímo do žaludku. Stav pacienta označují lékaři z jeruzalémské nemocnice Hadassa i dál za kritický, nicméně stabilizovaný. Jiní odborníci ale Šaronovi nedávají naději na uzdravení.

Článek

"Šaron tak bude moci být nadále vyživován přímo do žaludku, aby se zabránilo komplikacím, vysvětlil mluvčí nemocnice Ron. Lékaři podle něj zákrok provedli pod narkózou.

Odborníci o rozhodnutí lékařů provést u Šarona gastrotomii soudí, že premiér zůstane v nemocnici ještě dlouhou.

Šaron je v komatu po těžké mozkové mrtvici ze 4. ledna [celá zpráva]. Kvůli krvácení do mozku ho už třikrát operovali. I přes následné postupné vysazování sedativ se zatím neprobral, reaguje ale na bolestivé podněty.

Strana, kterou založil, s ním nepočítá

S návratem 77letého Šarona do politiky, v níž dlouhou dobu představoval dominantní osobnost, se nepočítá. Jeho odchod z izraelské politické scény nabyl oficiální podoby v úterý, kdy strana Vpřed (Kadima), kterou založil po podzimním odchodu z bloku Likud, zveřejnila seznam svých kandidátů pro březnové předčasné parlamentní volby. Šaronovo jméno na kandidátce chybí.

Úřadující premiér Ehud Olmert, který dočasně převzal Šaronovy pravomoci, a povede stranu Vpřed do voleb, slíbil, že bude pokračovat v Šaronově politice snah o mírové vyřešení konfliktu s Palestinci. Právě on je i číslem jedna na kandidátce strany.

Naděje na uzdravení neexistuje

Mezi odborníky, kteří hodnotili Šaronův zdravotní stav na základě informací poskytnutých jeruzalémskou nemocnicí Hadassa, převažuje názor, že se Šaron nachází ve "vegetativním stavu". To znamená, že jeho tělo sice přežívá, ale mozek je kompletně mrtvý a není naděje na zlepšení, nebo dokonce uzdravení.

Reklama

Související témata:

Související články

Šarona čeká operace srdce

Izraelského premiéra Ariela Šarona čeká angioplastika. Má miniaturní otvor v srdečním svalu.Touto vadou trpí asi čtvrtina populace. K premiérovu zdravotnímu...

Šaron se do práce nejspíš nevrátí

Izraelský premiér Ariel Šarron zůstává po mrtvici v kómatu. Podle čtvrtečního sdělení neurochirurgů je ve velmi vážném stavu a naděje, že by se vrátil...

Výběr článků

Načítám