Hlavní obsah

Hněv Arabů kvůli karikaturám Mohameda roste

Hněv arabského světa nad nedávným zveřejněním karikatur proroka Mohameda v dánském a norském tisku sílí: z roviny diplomatických protestů se přenesl do ulic. Nepomohla ani omluva šéfredaktora dánského listu Jyllands-Posten.

Článek

Tisíce Palestinců v úterý uposlechly výzvy radikální organizace Islámský džihád a zúčastnily se v Gaze demonstrace před budovou zastoupení OSN, při níž pálili dánské a norské vlajky, portréty dánského premiéra Rasmussena a amerického prezidenta George Bushe. Poté předali žádost, aby se Kodaň za "urážku proroka Mohameda" omluvila.

Protesty zasáhly i Saúdskou Arábii, Irák a Egypt, kde se vyřazuje z prodeje dánské a norské zboží. Záležitost projednávali ministři vnitra sedmnácti arabských zemí na schůzce v tuniské metropoli Tunisu a vyzvali dánskou vládu, aby "tvrdě potrestala autory urážek islámu a proroka" a zaručila, že se něco takového už nebude opakovat.

Saúdskoarabský ministr vnitra Najíf ibn Abdal Azíz Saúd vybídl ostatní arabské státy, aby následovaly zatím nejostřejší reakci Rijádu a odvolali ke konzultacím své velvyslance z Kodaně. 

Evropská unie se ale Dánska zastala a i když vyslovila nad incidentem politování, současně pohrozila, že by mohla hnát protest až před Světovou obchodní organizaci (WTO) a zasadit se o bojkot zboží ze zemí, které se postavily proti Dánsku. To by mělo bezpochyby rozsáhlé dopady pro arabské státy, které se již k protestu připojily.

Dvanáct kreseb s islámským prorokem zveřejnil dánský list Jyllands-Posten loni v září, v lednu je otiskl i norský časopis Magazinet. Muslimy nejvíce podráždilo zobrazení proroka Mohameda na hlavě s turbanem ve tvaru bomby s hořící roznětkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám