Hlavní obsah

Slovenský ministr obrany odstoupil kvůli pádu antonova

– BRATISLAVA
Právo, Novinky, Ivan Vilček

Slovenský ministr obrany Juraj Liška v pátek podal demisi. Ministr se rozhodl odejít z funkce po největším leteckém neštěstí v historii Slovenska, při kterém minulý čtvrtek v troskách armádního letounu zemřeli 42 lidé.

Článek

Juraj Liška svůj úmysl oznámil na mimořádné tiskové konferenci po jednání s premiérem Mikulášem Dzurindou. Ten jeho rezignaci přijal. Liška prohlásil, že nemá pocit, že by pro lepší fungování slovenských ozbrojených sil neudělal maximum.

Při oznámení Liška neskrýval pohnutí a po tváři mu stékaly slzy. "Rozhodnutí ve mně dozrávalo po celý tento týden. Dnes nadešel správný čas, abych abdikoval na funkci ministra obrany. Domnívám se, že se nemám za co stydět. Cítím obrovskou soustrast s rodinami zesnulých. Také proto jsem se takto rozhodl. Ve svém srdci cítím, že jsem tomu nemohl zabránit. Udělal jsem vše proto, aby to fungovalo. Není to politické rozhodnutí. Je to rozhodnutí srdce," dodal třesoucí se hlasem.

Premiér Dzurinda oznámil, že jeho žádost akceptuje. "Chápu důvody, které ministra vedly k demisi. S jeho prací jsem byl velmi spokojený," dodal. Liška už podal rezignaci i do rukou prezidenta Ivana Gašparoviče.

Příčiny pádu stále nejasné

Ministr se rozhodl odejít z funkce po největším leteckém neštěstí v historii Slovenska, při němž minulý čtvrtek v troskách armádního letounu zemřeli 42 lidé

Letadlo typu An-24 po zahájení přistávacího manévru narazilo do 700 metrů vysokého kopce Borsó u obce Hejce nedaleko slovensko-maďarské hranice. O život přišli příslušníci jednotky KFOR, kteří sloužili v Kosovu, pracovníci ministerstva obrany a posádka letadla. Jako jediný pád letadla přežil nadporučík Martin Farkaš.

Příčiny nehody nejsou dosud jasné. Zkoumá je vojenská komise. Tento čtvrtek se Liška spolu s ostatními politiky a velením armády rozloučil s oběťmi havárie při pietním aktu v Prešově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám