Hlavní obsah

Podnikatel Mrázek byl zastřelen odstřelovačskou puškou

Právo, apb, jt, ťas
PRAHA

Kontroverzního podnikatele Františka Mrázka zastřelil ve středu večer jediným výstřelem z dálky ze zálohy nájemný vrah velkorážnou odstřelovačskou puškou s optickým zaměřovačem. Ministr vnitra František Bublan k tomu včera Právu řekl: "Vrah střílel ze zbraně větší ráže se speciálně upraveným nábojem a z větší vzdálenosti."

Článek

"Střílel profesionální zabiják. Stačil mu jediný výstřel navzdory tomu, že v osm večer už je tma," sdělil Právu zkušený kriminalista. To naznačuje že také použil speciální odstřelovačskou pušku se zaměřovačem. Za problém kriminalista označil to, že zájem na zavraždění a tím i umlčení Mrázka mohlo mít příliš mnoho osob, zejména z podsvětí i z podnikatelské sféry.

Také šéf kriminalistů Petr Želásko potvrdil, že způsob spáchání trestného činu nese všechny znaky nájemné vraždy. "Dost to tomu nasvědčuje, ale zatím jde jen o spekulaci," dodal.

Řekl, že policie zatím žádnou zásadní stopu nemá. Vyšetřovatel prý již zpracoval vyšetřovací verze. Kolik jich je a jaké, však Želásko nesdělil.

 Kriminalisté pražské mordparty, která zatím vede vyšetřování, nalezli podle informací Práva na místě činu nábojnici a budou moci zkoumat i projektil, který podle neoficiálních informací zasáhl oběť přímo do srdce. "Dnes byla provedena soudní pitva, která prokázala, že muž byl zasažen jednou střelou do hrudníku," řekla ČTK mluvčí pražské policie Iva Knolová. Podle TV Nova střela, která Mrázka zasáhla, proletěla jeho tělem.

Kriminalisté z mordparty byli podle slov jejího šéfa Josefa Mareše na místě celou noc. "Ráno jsme se tam ještě vrátili zajistit nějaké stopy za světla," řekl Právu bez dalších podrobností Mareš.

"V současné době se policisté z mordparty snaží získat co nejvíce poznatků o oběti, prověřují proto Mrázkovy podnikatelské aktivity a kontakty," řekla včera Právu o směru pátrání a vyšetřování mluvčí pražské policie Iva Knolová. 

Zdůraznila, že na další informace k případu vyhlásila pražská policie přísné informační embargo. "Chceme zamezit nežádoucím spekulacím," vysvětlila Knolová. Podle informací Práva je však pravděpodobné, že vyšetřování případu převezmou detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na policejním prezídiu.

Kdo měl motiv?

V odpovědi na otázku, kdo mohl mít největší zájem na Mrázkově smrti, se neshodují ani lidé z jeho okolí.

ČTK s odvoláním na internetové zdroje uvedla, že podle Mrázkových příbuzných mohla střelba souviset s tři roky starým neúspěšným pokusem o atentát, který tehdy i sám podnikatel připisoval vlivné rodině pražského podsvětí. Mrázkův synovec Lukáš podle agentury řekl, že zhruba půl hodiny po vraždě dostali na mobil sms zprávy od člena této rodiny ve smyslu: Když se to tehdy nepovedlo, dalo se čekat, že se to jednou povede.

Zpráva podle synovce přišla v době, kdy informace o vraždě ještě nebyla veřejná. Mrázek sám se o této rodině zmiňoval v rozhovorech, v nichž se bavili o hrozbě atentátu, uvedl synovec. Důvodem obav byly osobní spory. Jeden z členů rodiny, kterého Mrázek podle synovce v debatách výslovně zmiňoval, se před pár dny vrátil z vězení.

"Smrt Mrázka nesouvisí s jeho obchodními aktivitami z posledních sedmi let. Nesouvisí s privatizací Setuzy ani událostmi okolo privatizace Unipetrolu. To si dovolím zcela vyloučit. Myslím si, že Františkova smrt souvisí nejspíš s prostředím, ve kterém se pohyboval před rokem 1999, a lidmi, s nimiž se tehdy stýkal," řekl Právu Mrázkův současný blízký spolupracovník Tomáš Pitr. Vyloučil, že by někdo mohl mít z Mrázkovy vraždy majetkový prospěch.

"To se mi nezdá. A neměli jsme žádné rozpory ani ohledně Setuzy, jak se snaží tvrdit někteří novináři," poznamenal. Za nepravděpodobné označil spekulace, podle nichž měl hlavní zájem na vraždě Radovan Krejčíř. "Nevím proč, viděli se asi dvakrát. Nebyli v nějakých blízkých vztazích," tvrdí Pitr.

Neochránilo ho ani panceřované auto

Podle Pitra byl Mrázek zastřelen buď zepředu, nebo z boku. "Zezadu to být nemohlo, stál zády k baráku, asi pět kroků od něj," tvrdí. Na otázku, zda se nyní bojí o svůj život, uvedl pro ČTK, že o tom nepřemýšlí. "Všechny události z posledního měsíce mi ubírají na klidu, ale pan Mrázek jezdil v opancéřovaném autě a stejně ho to neochránilo," uvedl Pitr. Mrázek podle něj neměl bodyguardy, ale pouze řidiče, který ho občas vozil.

O tom, že by si teď sám najal ochranku, Pitr neuvažuje. Na podnikatelských aktivitách Mrázka se před rokem 2000 podílel v různých formách Miroslav Provod. Na rozdíl od Pitra se domnívá, že v případě vraždy na objednávku jde o zadavatele z okruhu osob, s nimiž byl Mrázek v kontaktu po roce 2000. "To je období, kdy jsem s Františkem Mrázkem nebyl v častém kontaktu a okruh lidí, s nimiž se v posledních šesti letech stýkal, nijak neznám," odpověděl na dotazy Práva Provod.

Pod policejním rentgenem

Mrázkovou vraždou byl podle svých slov šokován i další jeho kolega, příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka. "Pana Mrázka jsem znal, dělali jsme spolu několik let, byli jsme přátelé," řekl Straka telefonicky ČTK z dovolené na Kypru. Ani on prý nedokáže odpovědět na otázku, kdo by mohl za vraždou Mrázka stát. Sám se stal terčem střelby neznámého pachatele loni v květnu a dosud prý neví, kdo to byl a co akcí sledoval. "Byl jsem jednou na výslechu a od té doby nic, nevím, jestli to vůbec někoho zajímá," uvedl Starka. O svůj život se prý teď nebojí o nic víc než před tím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám