Hlavní obsah

Slezsko se začíná smogem dusit, situace se nezlepší

Právo, Radim Kijonka
OSTRAVA

Přestože již v pondělí hygienici varovali před velmi špatným ovzduším na severní Moravě a ve Slezsku, v úterý se situace ještě více zhoršila. Zejména starší lidi, děti a nemocné varuje krajský úřad, aby kvůli smogu vycházeli ven co nejméně.

Článek

Český hydrometeorologický ústav vydal v úterý výstrahu, že v Olomouckém a Moravskoslezském kraji jsou překračovány limity pro prach a situace se v nejbližších dnech nejzlepší.

Na některých místech přesáhly limity polétavého prachu až čtrnáctinásobně. "Bylo to ráno, konkrétně ve Věřňovicích. V Bohumíně a Orlové to bylo dvanáctinásobně," vypočítala mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová. Smog se navíc postupně rozšiřuje i do dalším měst regionu na Novojičínsku a Opavsku.

"Hlavně starším lidem, dětem a nemocným se doporučuje omezit pobyt venku. Není vhodné venku sportovat, větrat by se mělo jen krátce a intenzívně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže," upozornila Swiderová. [celá zpráva]

Během tohoto týdne se podle ní nedá očekávat výrazná změna k lepšímu. Nejhorší je situace v noci a nad ránem, kdy mrzne.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostravsko trápí smog

Až osminásobně jsou v těchto dnech překračovány limity prašnosti na některých místech Ostravska. "V kraji se opět s příchodem mrazů a inverze zhoršil stav...

Výběr článků

Načítám