Hlavní obsah

Šaron zůstává v komatu, experti kritizují poskytnutou péči

– JERUZALÉM

Následky středeční mozkové mrtvice, která postihla izraelského premiéra Ariela Šarona (77) vyhodnotí lékaři nejdříve v neděli. Rozsah poškození mozku určí až ve chvíli, kdy mu přestanou podávat léky, jež ho nadále udržují ve stavu hlubokého spánku. Předseda izraelské vlády byl v sobotu vyšetřen na tomografu.

Článek

"Je to plánované vyšetření, neznamená to, že se stalo něco mimořádného," řekl k dalšímu hloubkovému snímkování mluvčí nemocnice Hadassa Ron Krumer.

Podle lékařů se stav Šarona mírně zlepšil, snížil se nitrolebeční tlak. V neděli proto rozhodnou, kdy ho proberou z umělého spánku, v němž je udržován.

Nové lékařské vyšetření izraelského premiéra Ariela Šarona také ukázalo "anomálii" v oblasti plic. Mohlo by jít o zápal plic nebo embolii.

Šance na přežité je značná

"Daří se mu lépe. Ještě se z toho může dostat. Je třeba ještě počkat asi dva, tři dny. Uděláme nový scan a když nebudou další problémy, začneme ho probouzet z komatu," řekl už ráno doktor Felix Umansky, který Šarona operoval.

"Vždy dochází k nějakému poškození, když jde o krvácení do mozku," připustil Umansky a dodal, že při současné trvalé anestézii nelze rozsah škod stanovit. Izraelský premiér Ariel Šaron má velkou šanci na přežití, jeho rozumové schopnosti ale budou po sérii mozkových mrtvic omezené. Podle izraelské televize Channel 2 to vyplývá z výroku jednoho z chirurgů, kteří se podíleli na operacích ministerského předsedy. "Myslím si, že jeho šance na přežití jsou nyní velmi vysoké. V tomto ohledu jsem optimistický," citovala Channel 2 Joseho Cohena, který dodal: "Říci ale, že po tak vážném traumatu, jako byl tento, nebudou žádné problémy s rozpoznávacími schopnostmi, je prostě odmítání reality."

Kritika lékařů

Středeční krvácení do mozku zasáhlo Šarona jen 17 dnů poté, co premiér prodělal slabou mrtvici a strávil dva dny v nemocnici. Pak však byl záhy propuštěn a vrátil se k náročnému pracovnímu koloběhu, což podle mnoha expertů dokládá podcenění celé krize.

"Šaron měl být v naprostém klidu přinejmenším do katetrizace, jako každý jiný člověk po mrtvici," řekl - ve shodě s dalšími odborníky ovšem anonymně -listu Ha´arec zkušený lékař. Zákrok, při němž měl být premiérovi pod narkózou zacelen malý otvor na srdci, byl přitom plánován na čtvrtek, namísto toho už však byl premiér v péči operatérů kvůli podstatně závažnější události - devastujícímu krvácení do mozku.

"Měl být v Hadase hospitalizován už noc před katetrizací, nebo aspoň zůstat v Jeruzalémě," řekl další lékař v narážce na fakt, že premiéra ve středu večer přepravovali sanitou do nemocnice až z jeho farmy v Negevské poušti.

Politický tlak

Jiný odborník se domnívá, že Šaronovo zdraví padlo za oběť politické objednávce, neboť po prosincové příhodě bylo vzhledem k napjaté situaci a blížícím se volbám potřeba ukázat, jak rychle se premiér dokázal vrátit k řízení země. "Zaplatil za to velmi vysokou cenu," podotkl.

Neustávají spekulace, zda se Šaron dostal do péče lékařů dostatečně rychle, zda neměl být z farmy namísto do Jeruzaléma převezen do bližší Berševy anebo alespoň přepraven rychleji vrtulníkem. Navíc v době, kdy ve středu pocítil nevolnost, u něj nebyl ani jeho lékař.

V odborné veřejnosti se objevila i námitka k medikamentům, jež mu byly před nynější zjevně osudnou mrtvicí podávány. Prosincovou mozkovou příhodu vyvolala krevní sraženina vzniklá patrně ve zmíněném otvůrku v srdci. Premiér poté dostával dvakrát denně injekčně látku proti srážlivosti krve, avšak právě to možná mohlo jen přispět k pozdějšímu opakovanému výronu krve do mozku. "Zaráží mě dávkování tohoto léku," řekl šéf nejmenované izraelské nemocnice.

Týž profesor z dramatu kolem politikova života vyvozuje širší závěry. "Kdyby měl Jicchak Rabin neprůstřelnou vestu, zachránilo by mu to život před vražednými střelami," připomněl atentát na premiéra z listopadu 1995. "O deset let později se zase nedostalo odpovídající péče Šaronovi. Takže se zdá, že Izrael přišel už o dva premiéry proto, že jim neposkytl patřičnou ochranu," soudí.

Reklama

Související témata:

Související články

Šarona čeká operace srdce

Izraelského premiéra Ariela Šarona čeká angioplastika. Má miniaturní otvor v srdečním svalu.Touto vadou trpí asi čtvrtina populace. K premiérovu zdravotnímu...

Výběr článků

Načítám