Hlavní obsah

Izraelský premiér Šaron měl vážnou mrtvici, bojuje o život

– IZRAEL

Izrael s největší pravděpodobností přijde o Ariela Šarona jako premiéra. Ve středu večer byl hospitalizován v nemocnici v Jeruzalémě s vážnou mozkovou mrtvicí. Provázelo ji i silné krvácení do mozku. Lékaři ho už několik hodin operují. Podle informací z několika stran zůstane premiér zřejmě ochromený.

Článek

Premiér podstoupil noční šestihodinovou operaci, po níž mu lékaři udělali CT vyšetření a opět ho odvezli na operační sál. Jeho stav je údajně kritický.

Izraelský rozhlas s odvoláním na nejmenovaný lékařský zdroj uvedl, že Šaronovy naděje na plné zotavení jsou nepatrné. I zaměstnanci Šaronova úřadu připouštějí, že teď doufají v zázrak, který by premiéra zachránil.     "Vypadá to velmi špatně. Nevím, jestli se zotaví," řekl nejmenovaný izraelský politik.

Premiérské pravomoce přešly na vicepremiéra Ehmuda Olmerta. Ten na čtvrtek svolal mimořádné jednání vlády.

Podle izraelské televize byl Šaron při kolapsu vědomí a hovořil s okolím. Po převozu do nemocnice se ale jeho stav výrazně zhoršil.

Šaron byl do jeruzalémské nemocnice Hadasa Ein Karem přepraven z rodinné farmy v Negevské poušti, kde se připravoval na operaci srdce, plánovanou právě na čtvrtek.

Druhý kolaps během tří týdnů

Šaron zkolaboval už v prosinci, v nemocnici tehdy strávil několik dní, cítil se ale dobře, z nemocnice pracoval a funkci nepředával. Příčinou kolapsu mohla tehdy podle lékařů být vrozená srdeční vada v podobě malé dírky. Právě tu se lékaři chystali odstranit.

Ariel Šaron

Bývalý izraelský premiér se narodil 27. února 1928 v mošavu Kfar Malal u Tel Avivu v tehdejší britské Palestině.

V roce 1945 se připojil k polovojenské organizaci Hagana, která usilovala o ustavení Izraele, který vznikl v roce 1948.

Studoval historii a vojenství v Izraeli a Velké Británii.

V roce 1973 byl zakládajícím členem strany Likud, ministrem vlády je od roku 1977. V roce 1982 jako ministr obrany nařídil invazi do Libanonu. Z funkce odešel, byl nepřímo uznán vinným z masakrů ve dvou palestinských táborech v Libanonu.

Premiérem byl od března 2001. V listopadu 2005 odešel ze strany Likud.

V lednu 2006 upadl po záchvatu mrtvice do komatózního stavu, z něhož se zatím neprobudil. V dubnu jej ve funkci premiéra vystřídal Ehud Olmert.

Podobnou vadou trpí asi čtvrtina populace a je potřeba udělat tzv. angioplastiku. Doktoři navíc premiéra varovali před nadváhou. Politik váží 115 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelský premiér byl propuštěn z nemocnice

Izraelský premiér Ariel Šaron se v úterý dopoledne podrobil sérii vyšetření. V poledne místního času byl propuštěn z nemocnice Hadassah, kam byl převezen...

Výběr článků

Načítám