Hlavní obsah

Kritizovaný policejní náměstek Macháně odstupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek policejního prezidia Jaroslav Macháně se rozhodl rezignovat ke konci prosince. Druhý muž policie, jenž byl odpovědný za dozor nad postupem policistů při trestním řízení, odůvodnil své odstoupení "celkovou vyčerpaností".

Článek

"V pondělí požádal náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Macháně o uvolnění z funkce k 31. prosinci 2005. Nový náměstek bude jmenován na základě výběrového řízení v průběhu několika měsíců a do té doby bude někdo touto funkcí pověřen," sdělil Novinkám Zdeněk Zelenka z policejního prezídia.

"Už více než dva roky přesluhuji. Jsem rád, že jsem se ještě mohl částečně podílet na nové koncepci policie. Zároveň jsem ale přesvědčen, že změnu musí na policejním prezídiu koučovat tým, který spolu vydrží čtyři pět let. A to já vzhledem k věku a opotřebovanosti být nemůžu," řekl v pondělí Hospodářským novinám Macháně.

Macháně byl kritizován i v souvislosti s červnovým útěkem Radovana Krejčíře z černošické vily při domovní prohlídce. Policejní prezident Vladislav Husák jej však podporoval, neboť podle něj byl Macháně mužem na svém místě a jedním z nejlepších expertů na hospodářskou trestnou činnost.

Langer: Macháně měl odstoupit již dříve

Osmapadesátiletý policista, který patřil ke staré gardě strážců zákona, jež získávala první zkušenosti ještě v SNB, byl častým terčem výpadů opozičních politiků. Stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer si pochvaloval náměstkovu rezignaci. "Macháně je ztělesněním zneužívání policie k politickým cílům," řekl listu HN stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer. "Z mého pohledu je funkcionářem, který je přímo odpovědný za ztrátu důvěryhodnosti policie a rovněž za řadu pochybení," soudil místopředseda Sněmovny.

O náměstkovi policejního prezidia se zmiňuje ve své nové knize i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, jenž o něm píše pod pseudonymem "Nacháně". V době, kdy odcházející náměstek šéfoval vyšetřovatelům, Krejčíř uskutečňoval své transakce. 

Anketa

Souhlasíte s odstoupením náměstka policejního prezidia pro trestné řízení Jaroslava Macháněho?
ano
82,2 %
ne
17,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 701 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám