Hlavní obsah

Od roku 2006 budou jezdit Češi ven jen s novějšími občankami

Novinky, ora
PRAHA

Češi, kteří chtějí nadále cestovat do zemí EU pouze na občanské průkazy, budou muset zkontrolovat, zda jejich doklady byly vydány od druhé poloviny roku 2000. Novější průkazy mají strojově čitelné kódy, vyhovují tak evropským normám.

Článek

"Do konce letošního roku je ještě možné cestovat na všechny občanské průkazy typu identifikační karty i bez strojově čitelných údajů, které se vydávaly od května 1993," sdělila Novinkám mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

Podle ní by si měli češti turisté, kteří nechtějí používat pro cestování do zahraničí cestovních pasů, dávat pozor na možná poškození občanských průkazů. "Občanský průkaz, který má odstřižený roh i z důvodu změny stavu či trvalého pobytu, není možné k cestování po Evropské unii použít," upřesnila mluvčí.

Pokud mají někteří starší lidé občanské průkazy, které mají datum vydání do konce roku 1994, mohou zažádat o jejich výměnu do konce letošního listopadu. Důvodem je zákonná lhůta 30 dnů, kterou je třeba dodržet pro jejich vydání. Výjimkou jsou lidé, kteří se narodili do roku 1936, pro ty povinnost nových občanských dokladů neplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám