Hlavní obsah

ČSSD: Krejčíř je lhář a zbabělec

– PRAHA

Lidový dům v pondělí ráno ústy místopředsedy pro řízení ČSSD Martina Starce označil trestně stíhaného podnikatele Radovana Krejčíře, který před českými zákony uprchl na Seychely, za lháře a zbabělce. ČSSD bude svou výzvu inzerovat v Právu a v MfD.

Článek

"Vedení ČSSD vyzývá ing. Radovana Krejčíře, pokud se cítí tímto hodnocením dotčen, aby podal osobně či prostřednictvím svých právních zástupců u českého soudu žalobu na ochranu své osobnosti. V tomto řízení na základě skutečných důkazů by měl obhájit svá tvrzení učiněná v rozhovoru s redaktorem MfD," prohlásil Starec.

Celé prohlášení ČSSD ke Krejčířovi je k dispozici zde.

Krejčíř v rozhovoru z letošního 20. října prohlásil, že v roce 2002 půjčil sociální demokracii 60 miliónů korun za slib, že mu strana pomůže mimo jiné získat státní podnik Čepro. Krejčíř tvrdil, že peníze v hotovosti předal svému obchodnímu partnerovi Jakubovi Konečnému, který je poté půjčil ČSSD.

Konečný, který je asi půl roku nezvěstný, Krejčířovi vystavil směnku, jež je splatná v březnu 2006. Druhou směnku prý podepsal Konečnému tehdejší místopředseda ČSSD Stanislav Gross a Krejčíř v rozhovoru tvrdil, že originál pravděpodobně brzy získá.

Jak Gross, tak Starec však podnikatelova tvrzení již dříve popřeli a označili za lež, jejímž cílem je jen poškodit veřejný obraz ČSSD. Gross prohlásil, že s Krejčířem nikdy nemluvil. Starec zopakoval, že ČSSD v účetnictví za rok 2002 žádnou takovou půjčku či směnku nemá, což potvrzuje i její finanční uzávěrka, veřejně přístupná ve Sněmovně.

Sobotka: Nikdy jsme nechtěli privatizovat Čepro

Úřadující šéf ČSSD a vicepremiér Bohuslav Sobotka pak označil Krejčířovu konstrukci za nesmyslnou, protože ČSSD ani vláda podle něj nikdy neuvažovaly o tom, že by se stát měl zbavit svého podílu v Čepru, které má pro ČR strategický význam.

"Vedení ČSSD kategoricky prohlašuje, že strana uvedenou částku od ing.Radovana Krejčíře ani od Jakuba Konečného nikdy nežádala, neobdržela a ani ing. Krejčířovi nikdy neslibovala protislužby, jimiž ve svém rozhovoru zdůvodňuje poskytnutí půjčky, respektive její nenávratnost," uvádí se v pondělní výzvě.

Anketa

Půjčil podle vás Radovan Krejčíř ČSSD 60 miliónů korun?
ano
74,2 %
ne
25,8 %
Celkem hlasovalo 1297 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám