Hlavní obsah

Bývalému šéfovi republikánů v Kongresu hrozí doživotí

– AUSTIN

Přední představitel amerických republikánů a donedávna jejich šéf ve Sněmovně reprezentantů Tom DeLay byl v pondělí obviněn z dalších dvou zločinů, které by pro něj mohly znamenat až doživotní vězení. DeLay všechna obvinění odmítl s tím, že jsou politicky motivovaná.

Článek

Velká porota v texaském Austinu ho obvinila z praní peněz a ze spiknutí kvůli praní peněz souvisejícím s financováním volební kampaně v Texasu. Za to může dostat trest od pěti let vězení až doživotí.

Delay a další dva jeho komplicové jsou obviněni, že nelegálně převedli 190 000 dolarů z darů firem na volební kampaň republikánů v roce 2002.

Kvůli tomuto případu byl DeLay a dva jeho spolupracovníci obviněni už minulý týden. S Johnem Colyandrem a Jimem Ellisem založil politický výbor kvůli vedení kampaně v letech 2001 a 2002. Podle původního obvinění, které mu může vynést až dva roky vězení, využil v kampani peněz od firem, což texaský zákon zakazuje. DeLay kvůli tomu musel odejít z postu šéfa republikánu v Kongresu. Nyní je viněn, že peníze navíc pral.

DeLay tvrdí, že jde o mstu

DeLay v pondělí označil poslední krok obžaloby za "opovrhování spravedlností". Žalobce "Ronnie Earle dále klesl ve zneužívání svých pravomocí", uvedl DeLay  a vysvětlil to: "Velmi dobře ví, že už obvinění vznesená proti mě minulý týden byla vyfabrikovaná a nelegální." DeLay během tří let vyšetřování stále tvrdí, že demokrat Earle je veden politickými motivy a msti se mu. To ale Earle popírá.

Manipulace s velikostí volebních obvodů

Pondělní nová obvinění následovala krátce poté, co se DeLayovi právníci snažili zrušit předchozí obvinění kvůli údajné chybě. DeLayův právník tvrdí, že v případě státních voleb nelze hovořit o státním spiknutí.

Činnost DeLayova politického výboru totiž přispěla k tomu, že republikáni získali většinu v texaském zákonodárném sboru poprvé od občanské války v 19. století.

Po jejich vítězství následovalo kontroverzní překreslení hranic volebních okrsků, které vedlo k ještě vyššímu počtu republikánů z Texasu ve federální Sněmovně reprezentantů.

Místní list The Austin American-Statesman napsal, že žalobci přišli s novými obviněními v obavě, že by původní mohl soudce zrušit.

DeLay se nevzdává

Podle svého právníka je DeLay připraven bojovat, ale vidí, že proces zabere více času. DeLay počítá s tím, že se vrátí i na svůj post v Kongresu.

DeLay také zajišťoval peníze na kampaň nynějšího prezidenta George W. Bushe. Patří mezi jeho nejbližší spolupracovníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám