Hlavní obsah

Novinářka Millerová vypovídala o svých zdrojích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zpravodajka amerického listu New York Times Judith Millerová se v pátek objevila před velkou porotou. Propuštěna byla proto, že její zdroj v případu nezákonně zveřejněné totožnosti agentky Ústřední zpravodajské služby (CIA) jí dal svolení k výpovědi.

Článek

Jejím zdrojem byl šéf kanceláře viceprezidenta Richarda Cheneyho Lewis Libby, který také svolil, že ho Millerová může identifikovat. Millerová strávila 86 dnů ve vazební věznici v Alexandrii nedaleko Washingtonu.

Millerová měla být spolu s Matthewem Cooperem z týdeníku Time vyslechnuta v souvislosti s vyzrazením jména agentky CIA Valerie Plameové, manželky bývalého amerického velvyslance Josepha Wilsona. Ten veřejně kritizoval vládu George Bushe za to, že nepravdivě informovala o snahách režimu Saddáma Husajna získat v Nigeru obohacený uran.

Cooper se vězení vyhnul tím, že se rozhodl vypovídat, údajně se svolením svých zdrojů. Time posléze uvedl, že Cooper za svůj zdroj označil nejbližšího poradce prezidenta George Bushe Karla Rovea. Doplnil, že osobou, která mu totožnost agentky potvrdila, byl pak Libby. Rovněž podle Wilsona mohl za vyzrazením jména jeho ženy stát Rove. Jeho právníci tvrdí, že Rove se nedopustil ničeho nezákonného.

Svolení v dopise

Millerová dnes při odchodu ze soudní síně uvedla, že přistoupila na výpověď poté, co telefonicky hovořila se svým zdrojem a dostala také od něj dopis, v němž jí dal svolení, aby spolupracovala se zvláštním vyšetřovatelem Patrickem Fitzgeraldem. "Usoudila jsem z toho, že můj zdroj skutečně chce, abych svědčila," řekla novinářům.

I když jej odmítla identifikovat, The New York Times uvedly, že jde o Libbyho. Jeho advokát Joseph Tate dnes řekl, že Libby dal Millerové svolení k výpovědi již před rokem a byl překvapen, že právníci Millerové o svolení požádali znovu před několika týdny. "Nemysleli jsme si, že to má něco společného se Scooterem. Měl jsem dojem, že chrání i řadu dalších zdrojů," dodal Tate.

Vyzrazení totožnosti tajného agenta je porušením amerických zákonů. Jako první v roce 2003 její jméno s odkazem na vysoce postavené vládní zdroje ve svém sloupku zveřejnil konzervativní komentátor Robert Novak. Millerová o Plameové nikdy nic nenapsala, jen shromažďovala materiál.

Agentura Reuters citovala právnické zdroje, podle nichž se Millerová ocitla pod rostoucím tlakem, aby svědčila. Fitzgerald podle těchto zdrojů mohl v případě dalšího odmítání usilovat o ještě vyšší trest.

Podle právníků by po svědectví Millerové mohl Fitzgerald případ rychle uzavřít a přijít s obžalobami, případně dojít k závěru, že k žádnému zločinu nedošlo a pouze vydat závěrečnou zprávu. Výsledek vyšetřování by mohl poškodit Bushův Bílý dům, který byl již tak zasažen kritikou kvůli liknavé reakci na hurikán Katrina. Republikány oslabila i středeční obžaloba šéfa republikánů ve Sněmovně reprezentantů Toma DeLaye.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám