Hlavní obsah

Julius Meinl vydával prošlé potraviny za čerstvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila neuvěřitelné chování obchodního řetězce Julius Meinl. Jeho zaměstnanci shromažďovali prošlé salámy a sýry, omývali je a vraceli zpět do prodeje. Zákazník se tak například nedozvěděl, že salám, který koupil, už dříve zplesnivěl.

Článek

"Prodavačky v lahůdkářském úseku byly svými nadřízenými nuceny k podivným praktikám. Vedoucí je nutil vybírat z boxu, do kterého se vyhazují prošlé a závadné potraviny určené k likvidaci, plesnivé a jinak závadné sýry a uzeniny. Ty musely prodavačky "upravovat" a vracet zpět do prodeje," uvedla mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Zaměstnanci potraviny myli například v octu a natírali olejem, aby vypadaly čerstvě. Potraviny, na nichž se objevila plíseň, museli okrajovat.

"Pracovně se chladírně, kde se omyté sýry a uzeniny ukládaly, říkalo kafilérka," doplnila Kolejková. Inspektoři například objevili salám, který byl prošlý už v květnu. Do provozovny na Lannově třídě v Českých Budějovicích se vozily potraviny i z jiných obchodů tohoto řetězce.

Kromě vysoké pokuty podala inspekce i trestní oznámení pro podezření z trestného činu prodeje potravin ohrožující zdraví spotřebitele a vydírání. Obchod stále prodává.

Mluvčí společnosti Julius Meinl Tomáš Fiala dnes nechtěl výsledky kontroly SZPI komentovat. "Celá záležitost je předmětem interního šetření," řekl ČTK.

Meinl v Česku končí

Podle šéfky odboru hygieny jihočeské Krajské hygienické stanice Dagmar Smitkové mohou prošlé potraviny způsobit vážné zdravotní potíže. Po lhůtě spotřeby dochází totiž k plesnivění a produkci jedovatých toxinů. "Podle druhu mohou (toxiny) poškozovat játra, ledviny, krvetvorbu. Celkově snižují odolnost organismu a napomáhá se tím i karcinogennímu účinku," řekla ČTK.

Julius Meinl podníkání v ČR končí. Většinu jeho provozoven koupil Ahold a budou z nich prodejny Albert. Inspekce ale upozornila, že to, že řetězec končí, neznamená, že nemusí dodržovat předpisy.

Mluvčí Aholdu Kateřina Černá ČTK řekla, že problémy s prodejem prošlých potravin v českobudějovickém supermarketu Meinl by připravované převzetí prodejen a zaměstnanců tohoto obchodního řetězce neměly narušit. "Máme vlastní mechanismy kontrol, které zavedeme do převzatých prodejen a jejich zaměstnance přeškolíme. Pokud by něco podobného udělali i poté, tak poruší naše přísná pravidla a my z toho samozřejmě vyvodíme důsledky," uvedla Černá.

Společnost Julius Meinl již své obchody zřejmě připravuje na prodej firmě Ahold. Například v supermarketu Meinl v podchodu stanice metra Můstek řada regálů zeje prázdnotou, protože prodavači do nich nedoplňují zboží. "Od příštího čtvrtka budeme mít kvůli inventuře zavřeno a po víkendu by se snad ještě měly doprodávat nějaké zbylé zásoby," řekla pracovnice tohoto obchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám