Hlavní obsah

USA plánují kvůli Zarkávímu nálety na irácká města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BAGDÁD

Americké jednotky jsou připraveny k leteckým útokům na západoirácká města, v nichž se může skrývat šéf irácké odnože teroristické sítě al-Kajdá abú Músa Zarkáví. Ve čtvrtek to řekl mluvčí americké armády generálmajor Rick Lynch. Zarkáví dokázal sjednotit skupiny sunnitských vzbouřenců v Bagdádu s cílem útočit na většinové šíitské obyvatelstvo.

Článek

"Máme spolehlivé informace, kudy se Zarkáví pohybuje a kde se snaží vytvořit zázemí. Soustřeďujeme se na údolí řeky Eufrat, zejména na města Káim a Hadísa. Jakmile zjistíme, že se tam snaží ukrýt, zahájíme operaci stejně, jako jsme to udělali v Tall Afaru," řekl Lynch.

Ofenzíva na Tall Afar byla zahájena v neděli. Podle Američanů při ní padlo na 200 ozbrojenců a 400 bylo zatčeno. Zarkávího skupina pak oznámila, že zahajuje odvetu, při níž bude útočit na irácké šíity. Ofenzívy v Tall Afaru se kromě amerických vojáků účastní také Iráčané.

Ministr obrany Saadún Dulajmí řekl, že jsou vládní jednotky připraveny zaútočit na povstalce ve čtyřech západních městech - v Ramádí, Sámaře, Ravě a Káimu. Lynch předpokládá, že odboj znásobí útoky před blížícím se termínem referenda. Iráčané v něm budou 15. října rozhodovat o návrhu nové ústavy.

Mezi Zarkávího přívržence patří hlavně sunnité, kteří ztratili vliv, který měli za minulé vlády. Sunnité text ústavy nepodpořili a Zarkáví pohrozil všem, kdo se referenda zúčastní nebo se budou podílet na vypracování ústavy.

Sjednocení vzbouřenci

Zarkáví dokázal sjednotit skupiny sunnitských vzbouřenců v Bagdádu. Chtějí útočit na většinové šíitské obyvatelstvo. Uvedly to americké zpravodajské zdroje, které dnes citoval britský deník The Times. Tyto skupiny podle zprávy amerických tajných služeb čítají asi 16 000 ozbrojených sunnitských fundamentalistů i přívrženců bývalého laického režimu Saddáma Husajna.

"Máme důvody věřit, že Zarkáví velí těmto skupinám, které se v zájmu vlastního přežití sjednotily," sdělil jistý zpravodajský důstojník. S odvoláním na nejmenovaného, údajně umírněného iráckého odpůrce zahraniční intervence v Iráku britský list napsal, že Zarkávího skupina řídí i buňky ozbrojených sunnitských vzbouřenců ve městě Ramádí, které leží 110 kilometrů západně od Bagdádu.

"Zarkávího muži kontrolují Ramádí. Zahnali již na útěk tisíce místních šíitů," tvrdil zdroj. Šéf al-Kajdá v Iráku v audiozáznamu, který se ve středu objevil na islamistických internetových stránkách, vyhlásil šíitům "totální válku". Obvinil je, že se snaží "vyhladit" menšinové sunnity, kteří se podle něj musejí "probudit a bojovat". Jeho skupina se krátce předtím přihlásila k atentátům, které si ve středu v Iráku vyžádaly na 150 mrtvých.

Za pomoc při jeho dopadení vypsaly Spojené státy odměnu 25 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám