Hlavní obsah

Paroubek si s Buzkovou promluví o CzechTeku

– PRAHA
Právo, trj

Premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek se chce sejít s ministryní školství Petrou Buzkovou, aby s ní probral její postoj k policejnímu zásahu proti CzechTeku a k Vladimíru Husákovi, jehož vláda prozatím pověřila rolí policejní prezidenta. Buzková, jejíž jméno figuruje mezi možnými adepty na volebního lídra ČSSD v Praze, otevřeně oznámila, že zákrok proti technařům považuje za nepřiměřený, a ze stejného důvodu měla výhrady i k Husákovi.

Článek

Podle Paroubka je však její postoj v ČSSD ojedinělý, a proto s Buzkovou chce mluvit.

"Pro svoji politiku by měla vyvodit určité závěry. Nebylo to poprvé, kdy zůstala osamocena. Stalo se to např. na jaře na sjezdu," řekl včera Právu premiér. Buzková tam tehdy kandidovala na místopředsedkyni ČSSD, ale zvolena nebyla.

Paroubek přitom v uplynulých dnech dal několikrát najevo, že nyní výměna ministryně školství ani jiného člena vlády na spadnutí není.

"Vztah s premiérem naprosto korektní"

Buzková reagovala zdrženlivě. "Moje vztahy s panem premiérem jsou, myslím si, naprosto korektní," uvedla včera pro Právo a dodala: "Jsem samozřejmě připravená o těch tématech kdykoli mluvit."

Odmítla však Paroubkovu tezi, že by se v ČSSD ocitla v jakési izolaci. "Vyjádřila jsem prostě svůj názor a neumím prostě říci, jaký je většinový názor ve straně," poznamenala ministryně.

"Svůj názor si držím. A nemyslím si, že představitel politické strany nemá právo na osobní názor," dodala Buzková, která již minulý týden Právu sdělila, že nebude podávat demisi kvůli tomu, že má jiný pohled na věc než Paroubek.

Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus nedávno v BBC řekl, že se výměna ministrů ve vládě v nejbližší době nechystá.

"Premiér zcela jednoznačně akcentoval názor, že pokud by mělo dojít k výměně jednoho z ministrů, tak pouze na základě nelichotivých, nedobrých pracovních výsledků." Podle Krause je možné mít k ministrům výhrady, ne však takové, aby měli být odvoláni.

Ani s Jahnem ještě nemluvili

Vedení pražské ČSSD, v jejímž čele Buzková do letoška stála a v červnu 2002 ve volbách získala téměř 26 procent hlasů, se má o volebním lídrovi poradit na začátku září. Ve hře je vicepremiér Martin Jahn (nez.), jehož za pražského volebního lídra podle Petra Hulinského, který pražské ČSSD šéfuje, doporučil právě Paroubek. "Ještě jsme (Jahna) neoslovili," řekl Právu Hulinský a dodal, že nemluvil ani s Buzkovou.

Hulinský v lednu v souboji o nástupce Buzkové ve hře pražského předsedy získal na konferenci více hlasů než dnešní tehdejší ministr pro místní rozvoj Paroubek.

Ministryně ještě není - podobně jako šéf strany Stanislav Gross, který Buzkovou prosazoval na místopředsedkyní ČSSD - definitivně rozhodnutá, zda vůbec bude do Sněmovny kandidovat. Uvedla ale, že vše oznámí včas.

Reklama

Související články

Paroubek zvažuje výměnu Buzkové a Palase

V nové vládě by již nemusela zasednout ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) a její stranický kolega, ministr zemědělství Jaroslav Palas. Budoucí premiér...

Výběr článků

Načítám