Hlavní obsah

Letenky výrazně podražily, stejně ale jdou na dračku

Zájem Čechů o cestování letos v létě zvedl prodeje letenek, i když jsou v průměru dražší až o dvacet procent než v předcovidových časech. Úplně se změnily nákupní zvyky cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Letenky si neobjednávají v takovém časovém předstihu jako v roce 2019, aktuálně je to zhruba měsíc před odletem,“ řekla Právu manažerka letenek Student Agency Lenka Kašická.

Před covidem si řada lidí pořizovala letenky mnohdy třeba půl roku dopředu.

„Nejprodávanějšími destinacemi letní sezony jsou letos Španělsko, Řecko a Malta. Úplně se změnily nákupní zvyky cestujících,“ popsala pro Právo Kašická.

Do Řecka se podle ní létá hlavně do Atén a Heraklionu na Krétě. U Atén činí zdražení oproti roku 2019 dvacet procent, u Heraklionu je menší, kolem deseti procent.

Fronty na letištích a zrušené lety

Dalším oblíbeným cílem českých turistů je Malta, kam lze na letní termíny sehnat letenky od 4500 korun.

Z exotických destinací podle Kašické lidé nejvíc kupují Dubaj, kam lze nejlevněji letět za zhruba 8500 korun.

Na Bali či do thajského Bang­koku už se cena letenek pohybuje od 16 do 19 tisíc a výše. V žebříčku deseti nejprodávanějších měst se poslední měsíce dlouhodobě drží i Londýn, Paříž a Řím.

Cestující musí počítat s tím, že velká evropská letiště se ještě více než to pražské Václava Havla v Ruzyni potýkají s dlouhými frontami a zdržením při odbavení.

Do Česka se vrátí lety do USA, zájem o letenky roste postupně

Ekonomika

Za problémy v letecké dopravě stojí nedostatek zaměstnanců a stávky v kombinaci s velkým náporem cestujících.

Například právě EasyJet i British Airways oznámily, že v letní sezoně musí zrušit 10 tisíc letů. To podle britských médií zkomplikuje cesty na dovolenou 1,5 milionu pasažérů a týkat se to má hlavně letů do Španělska a Řecka.

Lufthansa zase plánuje zrušit příští týden pětinu odletů z Frankfurtu nad Mohanem a Mnichova. Lety ruší i KLM.

Reklama

Výběr článků

Načítám