Hlavní obsah

Přečkal i obléhání. Koronavirus by však mohl ikonický hotel v Sarajevu položit

Novinky, mšv

Množství podniků bojuje kvůli koronaviru o přežití. Jedním z nich je také hotel Holiday v Sarajevu, který patří k ikonickým stavbám bosenského hlavního města. Přestože jeho historie nesahá nikterak hluboko, byl součástí množství turbulentních okamžiků, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koronavirus ohrožuje existenci ikonického bosenského hotelu Video: AP

 
Článek

Teď stojí hotel, který se otevřel v roce 1984 během zimních olympijských her, před nejistou budoucností. Kvůli pandemii totiž nejsou hosté. „Ti, kteří k nám přicházejí na čaj, kávu nebo džus, nás nespasí. Nestačí to ani na zaplacení účtu, natož na něco jiného. Vzhledem k aktuální situaci jsme neměli využití ani pro část personálu,“ uvedl výkonný šéf Hajro Rovcanin. Zároveň dodal, že je ale optimistický a doufá, že současnou krizi hotel překoná.

Stavba platí za jeden ze symbolů města. Může za to hranatý tvar a výrazná žlutá barva, která však v minulosti vyvolávala velkou kontroverzi. Mimo to byl hotel také častým cílem Srbů při obléhání Sarajeva, během kterého zemřely tisíce lidí. Stavba přečkala i zásahy granátem a neustálou střelbu.

Nejlepší hotel světa mají v Kambodži

Cestování

Budova sloužila také novinářům, kteří o obléhání informovali přímo z první linie. Často museli kvůli útokům vycházet bočními vchody, aby nebyli tolik na ráně.

Nejhorší krize

„Hotel během své relativně krátké historie čelil mnoha výzvám. Ale samozřejmě situace, před níž stojí teď, je ještě více signifikantní. Pandemie covidu-19 hluboce zasáhla turismus po celém světě a měla vliv na úroveň obsazenosti hotelů nejen napříč celou Bosnou a Hercegovinou, ale v celém regionu,“ míní profesor Kenneth Morrison z De Montfortovy univerzity ve Velké Británii.

Doplnil, že následky si ponese celý sektor. „Můžeme jen doufat, že tato budova, která přežila vše, co pro ni osud nachystal, přečká i tuto krizi,“ doplnil.

„Hotel platí za symbol města i státu a byla by velká škoda ho zavřít. Současný management a vlastník budou bojovat všemi možnými způsoby, aby k tomu nedošlo,“ uzavřel manažer Zahid Bukva.

Turisté ve velkém ruší hotelové rezervace ve Španělsku. Bojí se druhé vlny

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám