Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kdo zavinil západní terorismus proti muslimům? Islamofobie? – Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Nedávný masakr muslimů (50 zavražděných a na 50 raněných) na Novém Zélandu, který spáchal osamělý střelec Australan Brenton Tarrant, opět rozvířil absurdní veřejnou polemiku o islamofobii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Za bělošský „rasistický útok” v mešitě zodpovídají podle 350 protestujících muslimů podepsaných pod manifestem otištěným v britském deníku The Guardian, s nímž radostně souhlasí progresivistická média, kdo jiný než kritici islamismu a islámu čili takzvaná islamofobie. Veškeré zlo světa pochází ze Západu.

Ponechme stranou, že žádná fobie (psychická porucha jako klaustrofobie nebo arachnofobie) vůči muslimům existovat nemůže (lze snad mluvit o nevraživosti nebo nenávisti), ba ani o rasismus přísně vzato nejde, islám totiž není etnikum, natož rasa.

Západní levice odedávna z jakési špatně chápané rovnosti lidí chrání islám i muslimy jako utlačovanou menšinu před kritikou a zpochybněním jejich mírumilovnosti. Po každém islamistickém atentátu tvrdí politici, že jej spáchal vyšinutý šílenec a jeho čin neměl s islámem nic společného. Normální lidé, kteří se právem obávají islamizace Evropy a protestují proti masové imigraci, dobře vědí, že je islám svou podstatou puritánský, sektářský, mizogynní a netolerantní, jsou obviňováni z oné podivné fobie a ozývají se hlasy po vyšších trestech nejen za nenávistný projev, ale i za legitimní kritiku.

Že islám produkuje sebevražedné atentátníky, progresivisté popírají, jako by nikdy neslyšeli o náboženském fanatismu, a kritiky islamismu jako Melanii Phillipsovou (Londonistan, 2006) nebo Douglase Murraye (Podivná smrt Evropy, 2017) nyní po novozélandském atentátu obvinili za vytváření nenávistného prostředí a radikalizaci osamělých rasistů a šovinistů. Pravda to není.

Samozřejmě že i v západní společnosti existují pohrobci hitlerismu, antisemité a šovinisté. Stačí ale letmý pohled na statistiku, abychom pochopili, jak výjimečný je zatím západní vražedný fanatismus. Od památného útoku na Pentagon a mrakodrapy obchodního střediska v New Yorku v roce 2001 (2996 mrtvých) zavraždili na Západě islamisté zhruba tisíc lidí, v Africe a muslimských zemích dokonce 25 tisíc. A teprve v poslední době se objevily odporné vražedné útoky na muslimy a jejich počet ještě nedosáhl „ani” jednoho sta. Západní civilizace dnes netrpí takovým fanatismem jako arabské země či Pákistán. A přestože novozélandský střelec muslimy fanaticky nenávidí, úsilí zakázat kritiku islámu jako islamofobii má za cíl neuznat fanatickou nenávist islamistů a umlčet oprávněné obavy z islamizace Evropy, kterou vyhlašuje nejen Egyptské bratrstvo, ale nepokrytě i turecký diktátor.

Evropský terorismus proti muslimům je odvetou osamělých jedinců za terorismus islámský a nepřímo i odpovědí na politický diktát islám a islamisty nekritizovat. Phillipsová a Murray mnohokrát varovali, že bez kritiky agresivních názorů a požadavků šířených v muslimských ghettech zcela běžně si zaděláváme sami na problém. Obviňováním kritiků z netolerance muslimskou netoleranci povzbuzujeme a s tím nechtěně i samozvané šovinisty, kteří se pak chápou zbraně na naši obranu. Situace je zlá. Anglická „konzervativní” vláda zřejmě z pocitu spřízněnosti s Novým Zélandem neprozřetelně hodlá nejen přísněji trestat sebemenší výtku na adresu muslimů, ale dokonce dát mešity pod policejní ochranu. Taková politika může jen vyprovokovat vzájemnou nevraživost a spirálu násilí.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám