Hlavní obsah

Vrah podle psychologů: malý, single a rozhněvaný

Právo, rm

Psychologové se shodují, že Brenton Tarrant splňuje všechny známé a v odborné literatuře popsané charakteristiky masových vrahů žijících ve vyfantazírovaném světě a hnaných nenávistí. Pro tento typ se vžil termín „falešní commandos“.

Foto: Pool, Reuters

Brenton Tarrant před soudem v Christchurchi

Článek

Ačkoli Tarrant nikdy nesloužil v armádě, stejně jako oni miloval maskáče, označoval se za „etnovojáka“ a považoval se za nástroj pomsty. S oblibou se v plné zbroji prohlížejí v zrcadle, dolaďují zevnějšek a představují si, jak se budou jevit svým obětem v okamžiku „spravedlivé pomsty“.

„Bývají malého vzrůstu, což bylo patrné při Tarrantově předvedení k soudu. Mohutné vypracované bicepsy nápadně kontrastovaly s drobnou postavičkou, byl o hlavu menší než policisté okolo něj,“ napsal týdeník The Sunday Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočníka ze Zélandu od druhé mešity vyhnal muž improvizovanými zbraněmiVideo: Reuters

Záhadné cestování

Pro falešné commandos bývá typický i neúspěch u žen, které nezájmem zraňují jejich sebehodnocení. Tarrant kromě matky a sestry neměl v blízkosti ani přítelkyni, ani kamarádku.

Americký forenzní psychiatr James Knoll vydal v roce 2010 studii, podle níž tento typ masových vrahů chystá útok dlouho dopředu, nashromáždí obrovský arzenál a v určitém okamžiku jej už nic nezastaví. „Mám brutálně silnou vůli. Jen potřebuji najít cíl a pak jej dosáhnu,“ napsal Tarrant na sociálních sítích v roce 2011.

Pochází z australského města Grafton v Novém Jižním Walesu. Byl fotogenické dítě, ale v dospívání příliš nevyrostl. Stal se třídním šaškem, ale jinak nic v jeho vývoji na nynější tragédii neukazovalo. Otec, který reprezentoval Austrálii v triatlonu, zemřel v roce 2010 na rakovinu. Tarrant šel v jeho stopách a stal se trenérem ve fitness centru.

Od roku 2012 náhle začal cestovat po celém světě a navštěvoval zejména místa střetu křesťanů s muslimy. V listopadu 2017 podnikl cestu po Balkánu. Tou dobou už byl v kontaktu s extremisty, podrobnosti ale zatím policie šetří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám