Hlavní obsah

Jaké mají mladí lidé představy o bydlení? Hlavně chtějí žít ve vlastním

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý mladý člověk vnímá vlastnictví nemovitosti pozitivně, ať už jako základní životní potřebu, nebo jako možný zdroj příjmů. Více než čtyři z pěti mladých ve věku od 18 do 29 let si vlastní bydlení plánují v budoucnosti pořídit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Současná mladá generace, jak ukázal průzkum agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting, uvažuje velmi pragmaticky, dvě pětiny mladých totiž vnímají nemovitost jako prostředek pro generování dalšího příjmu formou pronájmu.

Více než pětina oslovených vlastnictví nemovitosti považuje za základní životní potřebu. Necelá pětina se domnívá, že jako majitelé nemovitosti díky tomu získají i potřebnou svobodu a nezávislost. Zhruba stejný počet oslovených pak myslí i na stáří, díky vlastní nemovitosti nebudou muset v pozdním věku řešit bydlení.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak mladí Češi vnímají vlastnictví nemovitosti

V České republice žije ve vlastním většina populace, není tedy divu, že po něm touží i mladí lidé. Zhruba 83 procent Čechů ve věku od 18 do 29 let si plánuje, že si jednou vlastní nemovitost pořídí.

„V posledních letech jsme si zvykli, že téma vlastního bydlení se týká všech věkových kategorií, tedy i těch nejmladších. Vlastnit nemovitost se díky nízkým úrokovým sazbám stalo realitou a nikoli nesplnitelným snem. Proto není překvapivé, že i nejmladší generace vnímá vlastnictví nemovitosti jako standard,“ zmínila Mariana Kuckirová, analytička z Broker Consulting.

V podmínkách hypoték mladí příliš jasno nemají

Kuckirová ale zároveň připomněla, že nízkým úrokovým sazbám a zejména stoprocentním hypotékám už ale odzvonilo a na pořízení nemovitosti je třeba si naspořit i vlastní prostředky.

S tím, tedy s kombinací hypotéky s vlastními úsporami při financování bydlení, počítají zhruba dvě třetiny mladých lidí. Ovšem každý šestý předpokládá, že si dokonce půjčí celou částku, tedy koupi bude financovat pouze úvěrem.

Zhruba 15 procent respondentů pak chce pořízení nemovitosti financovat pouze z vlastních úspor.

„Od října platí přísnější podmínky pro získání hypotéčních úvěrů, které kontrolují celkové zadlužení žadatele. Poměr celkové výše dluhů spotřebitele k jeho čistým ročním příjmům nesmí být větší než devítinásobek a poměr měsíčních splátek dluhů k měsíčnímu čistému příjmu nesmí přesáhnout 45 procent. Navíc již dříve vešlo v platnost doporučení České národní banky výrazně omezit poskytování hypoték mezi 80 a 90 LTV (výše úvěru k celkové ceně nemovitosti), a to pouze v 15 procentech případů,“ upozornila Kuckirová.

Právě v podmínkách, za jakých lze úvěr získat, mladí lidé nejvíce tápou. Výši LTV správně zná jen třetina z nich.

„Že je edukace nejmladší generace v oblasti podmínek hypotéčních úvěrů nezbytná, dokazuje i to, že až 40 procent mladých lidí se domnívá, že zbývající část pořizovací ceny nemovitosti mohou financovat buď formou neúčelového spotřebitelského úvěru, nebo úvěrem ze stavebního spoření,“ dodala Kuckirová.

Anketa

Žijete ve vlastním domě či bytě?
Ano
71,9 %
Ne
28,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3130 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám