Hlavní obsah

„Pouštní Davos“ začal. I přes částečný bojkot kvůli smrti novináře

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu začala v úterý významná investiční konference Future Investment Initiative (FII). Část manažerů světových firem na ní odřekla účast kvůli podivné smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího, pro řadu jiných je ale byznys přednější. Nechybí šéf francouzské ropné firmy Total nebo početná ruská delegace, uvedl server CNN Money.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Konference v Rijádu

Článek

Třídenní konferenci označovanou jako „pouštní Davos” - podle švýcarského města, kde se koná Světové ekonomické fórum - hostí korunní princ Muhammad bin Salmán. Je součástí jeho snah zbavit zemi závislosti na ropě.

Na poslední chvíli odřekly účast desítky manažerů firem a bank zvučných jmen jako Siemens, Deutsche Bank, JP Morgan nebo investiční firmy Blackrock. Na rozdíl od loňska nedorazila šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Z vysoce postavených manažerů se akce účastní šéf Totalu Patrick Pouyanné a zhruba třicetičlenná delegace ruských podnikatelů a investorů. Účast zachraňují i další sousední země, hlavně Spojené arabské emiráty, všimla si agentura Bloomberg.

Na konferenci se mají podepsat zakázky za desítky miliard dolarů. Některé firmy takticky poslaly své zástupce, i když ne z vrcholného vedení. Silné je zastoupení zahraničních firem v oblasti energetiky a zbrojního průmyslu, mezi řečníky je třeba šéf americké zbrojní firmy Raytheon.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Účastníci investiční konference v Rijádu

Novinář Chášakdží, který psal kriticky vůči vládnoucí královské rodině, vešel 2. října na istanbulský konzulát Saúdské Arábie a od té doby ho na veřejnosti nikdo neviděl a nenašlo se ani jeho tělo.

Rijád jeho smrt připustil poprvé až minulý týden v pátek. O víkendu pak ministr zahraničí Ádil Džubajr hovořil o zabití, avšak řekl také, že království je odhodláno objasnit fakta a potrestat ty, kteří nesou za „vraždu” odpovědnost. Turecko od počátku tvrdilo, že novinář byl zavražděn.

„Jakmile jsem se dozvěděl o jeho smrti, bylo mi jasné, že to nemůžeme jednoduše přejít a dělat byznys jako obvykle,“ prohlásil šéf Siemensu Joe Kaeser. „My v Německu bychom měli z historické zkušenosti vědět, k čemu vede, když se lidé vyhýbají potížím a neozvou se, dokud není příliš pozdě,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám