Hlavní obsah

Kozorožci a rododendrony zvítězili nad největší rakouskou přehradou

Novinky, Tomáš Hájek

Na jaře bývají louky údolí Dorfertal ve východním Tyrolsku pokryty modrými květy hořců. V červnu zde rozkvetou rudé rododendrony. Můžete tu pozorovat sviště, kamzíky či kozorožce. A přesto tomuto místu, nazývanému kolébka národního parku Vysoké Taury, hrozila zkáza. Malebné údolí mělo skončit pod hladinou největší rakouské přehrady.

Foto: Tomáš Hájek

Pokud jste z Chorvatska naučeni na davy, tady si od nich naopak oddechnete.

Článek

„Představ si, že se procházíš po dně jezera, které je několik desítek metrů hluboké. Když se podíváš tímhle provizorním kukátkem, uvidíš, do jaké výšky měla být postavena betonová hráz zamýšlené přehrady,” ukazuje téměř na vrchol vysoké skály před námi průvodce alpskou přírodou Martin Gratz.

Foto: Tomáš Hájek

Vycházka soutěskou nevyžaduje velkou kondici.

Plány postavit přehradu v údolí Dorfertal u jižní hranice Rakouska se objevily v 50. až 60. letech minulého století. Pro nedostatek náhradních pastvin pro dobytek a málo peněz však stavba nezačala hned. Znovu obnovený megalomanský záměr na výstavbu největší rakouské přehradní nádrže s vodní elektrárnou se zejména v 80. letech setkal s obrovskými protesty.

Místní bojovali

Proti záměrům výstavby obřího vodního díla se postavili nejen ekologové, ale zejména místní obyvatelé z Kalsu a dalších východotyrolských vesnic. Přehradě však definitivně odzvonilo až v roce 1989, kdy projekt ukončil ministr energetiky Robert Graf. Nedlouho na to byl v celé oblasti zřízen Národní park Vysoké Taury s nejvyšším stupněm ochrany přírody.

Foto: Tomáš Hájek

Stezky vedou i skrz skály

Překrásné údolí je jako za kouzelnými dveřmi skryto za vysokými skalami. Když se do něj vydáte od hotelu Tauerwirt, po chvilce chůze se skály kolem vás uzavřou a vy se ocitnete v malebné soutěsce Dabaklamm.

Horský potok si několik desítek metrů pod vámi razí cestu skalními stěnami a do stejné výšky se tyčí skaliska nad vašimi hlavami. Přesto je procházka asi jeden a půl kilometru dlouhou soutěskou bezpečným zážitkem.

Foto: Tomáš Hájek

Výhledová plošina pro ty, kteří se nebojí výšek.

Bezpečný adrenalin

Celá stezka je opatřena pevným zábradlím a vy si tak můžete vychutnat všechny pohledy, z nichž se vám může zatočit hlava. Jde sice o nejostřejší část několikahodinového výletu údolím Dorfertal, ale díky skvěle upravené stezce se dá zvládnout nejen na kole, ale dokonce s dětským kočárkem.

Kovová plošina v horní části soutěsky Dabaklamm pak nabízí přímý pohled do hlubiny skalní průrvy. Slabším povahám by však mohla vadit průhledná podlaha.

Foto: Tomáš Hájek

Kaplička v horách

Samotná procházka údolím Dorfertal až k horní části s jezerem Derfersee zabere pohodovou chůzí něco mezi třemi až čtyřmi hodinami.

Cestou můžete pozorovat na okolních kopcích hbité kamzíky nebo dokonce majestátní kozorožce. Sem tam se na loukách mezi kameny mihne svišť. Modrá barva několika druhů hořce krásně kontrastuje s bílými špičkami okolních hor. Všechny okolní krásy si velmi rychle zamilujete.

Foto: Tomáš Hájek

Hořec kvete na každém rohu.

Na zahrádce horské chaty Kalser Tauernhouse jsme se s průvodcem zastavili na oběd. Právě tahle chata je poslední chalupou v údolí Dorfertal. Údolím se k ní dostanete zhruba po dvou hodinách.

Horská chata patřící německému horskému spolku byla postavena ve třicátých letech s velkým přispěním horských vůdců z Kalsu. I odtud se můžete dostat na nejvyšší horu Rakouska - 3798 metrů vysoký Grossglockner. Toto všechno mohlo být dnes zaplaveno milióny litrů vody. Zvítězil však zdravý rozum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám