Hlavní obsah

V Aquaparku Tatralandia vyrostly modely staveb z celého světa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Novou atrakcí Aquaparku Tatralandia u Liptovského Mikuláše jsou zmenšené modely světových staveb. Návštěvníci zde mohou obdivovat například Eiffelovu věž, Sochu svobody, budovu opery v Sydney, šikmou věž v Pise nebo symbol Londýna Big Ben.

Foto: Ján Vereš

V parku se nachází celkem 13 zmenšenin.

Článek

Autorem třinácti zmenšených modelů známých staveb vystavených v části aquaparku zvaném Tatrapolis je umělecký kovář Vladimír Eperješi. „Na všechny zmenšeniny a sochy jsem použil 30 tun kovu, plechu a trubek,“ uvedl umělec. Eperješiho srdcovkou je sedmimetrový model Eiffelovy věže. „Eiffelovka je nejhezčí stavba světa,“ vyznal se umělec.

Foto: Ján Vereš

Návštěvníci zde najdou zmenšeninu bruselského Atomia nebo větrného mlýnu.

Nová atrakce Tatrapolis vyrostla na ploše 1,6 hektaru. „Srdcem parku je náměstí s rotujícím modelem zeměkoule,“ řekla Novinkám mluvčí společnosti Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová. Model šikmé věže v Pise je vyrobený z oceli a sklon přesně kopíruje originál. Miniatura Big Benu vysoká tři a půl metru zaujme vitrážovým detailem.

Foto: Ján Vereš

Tatralandií jezdí i vláček. Park je určen především rodinám s dětmi.

„Model propojených mrakodrapů Petronas Towers je vysoký 4,1 metru. Nejčlenitějším modelem je miniatura opery v Sydney, která dosahuje výše 1,1 metru a povrch je upraven přesně podle originální předlohy,“ dodala mluvčí. V areálu jezdí vláček Tatrapolis Expres a jsou zde i další atrakce, které mají přilákat především rodiny s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám