Hlavní obsah

Argentina. Země dobrých lidí, skvělého vína a vášnivých rytmů

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve španělštině existuje slovo, které skvěle vystihuje život Argentinců: tranquilo. Znamená to klídek, v klidu, pohoda. Argentinci si prostě z ničeho nedělají těžkou hlavu a umějí si užívat života. A co je nejlepší? Naučí to i vás.

Foto: shutterstock.com

Tango v ulicích Buenos Aires

Článek

Buenos Aires – přístav, pizza a tango

O argentinském hlavním městě se říká, že je malou Evropou uprostřed Latinské Ameriky. Všechno je tu tak nějak spořádané a poklidné. A hlavně okouzlující. Obyvatelům desetimiliónového Buenos Aires se přezdívá porteños. Znamená to „ti, kteří bydlí u přístavu“ (španělsky puerto). Dříve, než dostalo město svůj současný název, jmenovalo se totiž Ciudad de la Trinidad, Puerto de Santa María de los Buenos Ayres. Až v roce 1996 se oficiálně zkrátilo na Buenos Aires. Impozantní přístav Puerto Madero zde stojí dodnes a je jedním z nejromantičtějších míst pro večerní procházku.

Foto: shutterstock.com

K Buenos Aires neodmyslitelně patří dvě věci: tanec a fotbal. Obojí dokáže místní obyvatele spolehlivě rozpálit. I jako turista si můžete užít ten pravý jihoamerický temperament. Ohnivé argentinské tango si zatancujete přímo pod okny barevných domečků v proslulé uličce El Caminito.

A odtud je to jen kousek ke slavnému stadiónu La Bombonera, který patří jednomu ze dvou zdejších fotbalových rivalů, klubu CA Boca Juniors, kde hrával i legendární bouřlivák Maradona.

Foto: shutterstock.com

.

Argentinci jsou potomci Italů. Snad odtud se vzala jejich další vášeň pro dobré jídlo a víno. Spojení italské a argentinské kuchyně si užijete v centru metropole, v ulici Corrientes, kde najdete útulné pizzerie i tradiční italské taverny.

Pokud ale toužíte po něčem typicky jihoamerickém, na každém rohu můžete narazit na bar podávající empanadas – pečené taštičky plněné mletým masem, voňavou gorgonzolou i kukuřicí. Vychutnejte si je se sklenkou vína, nejlépe místní produkce.

Foto: shutterstock.com

Sametové pohlazení – argentinský Malbec

Povinnou zastávkou na dovolené v Argentině je město Mendoza. Leží na východní straně And, necelých 200 km od národního parku Aconcagua se stejnojmennou nejvyšší horou nového kontinentu.

Foto: shutterstock.com

Nemusíte být hned horolezci a absolvovat extrémní výstupy – krásou And se pokocháte i při procházce nebo projížďce na koni.

V provincii Mendoza se také rozkládají stovky vinic. Oblíbená odrůda Malbec sice pochází z Francie, Argentinci ji ale přijali za svou a tekutý poklad země nechávají zrát v sudech i 10 let. Chuť argentinského Malbecu připomíná zralé švestky a ostružiny, občas s temnějšími nádechy kávy, a víno se pyšní sametově jemnou strukturou.

Foto: shutterstock.com

Čas odpočinku, čas na maté

Národním nápojem Argentinců – hned po víně samozřejmě – je maté. Nenechte se zaskočit skupinkami úředníků, kteří posedávají na lavičkách před kanceláří a předávají si mezi sebou zvláštní šálek s měděným brčkem. Mají po obědě a je čas na trochu vzpruhy na zbytek pracovní doby v podobě hořce chutnajícího nápoje.

Foto: shutterstock.com

Místní si ho dopřávají i pětkrát denně. Sušené a nasekané listy cesmíny paraguayské, které se louhují v horké vodě, obsahují velké množství kofeinu, antioxidantů a minerálních látek. Jako první se nálev zpravidla podává nejváženější osobě a poté koluje k ostatním. Pokud vám je nabídnut lok blahodárného maté, rozhodně neodmítejte, byla by to urážka.

Faktury k snídani

Při první návštěvě Argentiny mě hned ráno překvapila věta mého domorodého kamaráda: „Tady je moje oblíbená kavárna, zajdeme na pár faktur?“ Na můj nechápavý pohled odpověděl otevřením dveří. Ve vzduchu se prolnuly vůně máslového těsta a skořice s vymačkanými pomeranči a kávou. Do ruky jsem dostala plastový košík a před sebou uviděla asi 30 různých druhů sladkého pečiva – faktur.

Foto: shutterstock.com

Jsou to buď zatočené rohlíčky, kterým se říká medialunas (půlměsíčky), nebo zkrátka sladké pečivo s náplněmi všeho druhu. Mými oblíbenými jsou koláčky s ricottou se šálkem lágrima – tak se tady jmenuje káva s kapkou mléka.

Proč milují cizince

Hned po lásce k dobrému jídlu a pití spojuje Argentince vášeň k cestování. A když zrovna nejsou na cestách, rádi se setkávají s cizinci, ve španělštině gringos. Poradí, když se ztratíte, a budou se vyptávat, odkud pocházíte a jaké jídlo, hudba a zvyky jsou ve vaší vlasti typické. Při vysvětlování cesty s vámi stráví klidně 5 minut a ještě vás nejspíš pozvou k sobě domů na typickou argentinskou grilovačku – tradiční asado.

Foto: shutterstock.com

Beze zbytku tak potvrzují pravdivost oblíbeného sloganu, který zde zlidověl: Argentina, el país de buena gente – Argentina, země dobrých lidí.

Inzertní sdělení:

Vydejte se do Andalusie s cestovní kanceláří Delfín travel. Poznejte nádherná města Málagu, Rondu, sněhobílou Antequeru, Córdobu a Sevillu, kde budete moci prožít tu největší a nejvášnivější slavnost plnou flamenca Feria de Abril.

Podívejte se do přírodní rezervace Torcal, která se pyšní bizarními skalními útvary, jež kdysi tvořily mořské dno. Na závěr zájezdu navštívíte i lagunu Fuente de Piedra a při troše štěstí se budete moci obdivovat zázraku zrození mláďat plameňáků.

Průvodkyní zájezdu je tlumočnice, překladatelka, spisovatelka a opravdová milovnice Španělska Mgr. Zuzana Churanová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám