Hlavní obsah

Božské pláže jamajského Negrilu milují potápěči i golfisté

Příjemně unaveni zlatavým jamajským sluncem a karibským rumem se ploužíte po bělostné, více než 11 kilometrů dlouhé písčité pláži. Ta leží v bezprostřední blízkosti tropických palem, s jejichž listy si něžně pohrává svěží vítr vanoucí od moře. Vítejte v letovisku Negril na Jamajce!

Foto: bigstock.com

Málokdo odolá fotkám jamajského pobřeží, když se v České republice krčí rtuť teploměru v místech kolem nuly.

Článek

Nadpozemský ráj, kde čas utíká zcela jinak než u nás, má své specifické kouzlo ospalého karibského místa, které láká na celoroční sluneční svit, bělavé pláže, luxusní resorty a neméně luxusní služby.

Foto: bigstock.com

Potápěči z celého světa míří k zátoce West End, kde obdivují ty nejkrásnější korály.

Nejkrásnější západy slunce i piráti

Velkou raritou vyhlášené jamajské plážové lokality je mimo jiné zdejší maják vtěsnaný do skal, z něhož se naskýtá ten nejkrásnější pohled na impozantní západy slunce. Slunce hraje nejrůznějšími barvami – od purpurové přes nachovou až po fialovou, zlatou a červenou.

Jedna z legend dokonce říká, že právě na tomto místě byl zajat známý a nepolapitelný pirát Jack Rackham i s celou svojí bandou. Prý byli všichni tak opojeni rumem a okouzlujícím karibským nebem, že zapomněli na nebezpečí, jež jim hrozí, a nechali se potupně chytit a zajmout.

Foto: D Ramey Logan (Own work) [<a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0">CC BY-SA 3.0</a>], <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ANegril_Lighthouse_Photo_D_Ramey_Logan.jpg">via Wikimedia Commons</a>

Proslulý maják, postavený v roce 1895, se stal díky svým 30 metrům nejvyšší doposud funkční budovou v Negrilu.

Luxusní hotely a pohádkové resorty

Obliba této v minulosti zapomenuté jamajské oblasti začala stoupat zhruba v 50. letech, kdy zde začal vyrůstat jeden z prvních luxusních resortů, jichž je dnes v Negrilu nepočítaně. Mezi nejvýznamnější a turisty nejmilovanější jistě patří pětihvězdičkový komplex Riu Palace Tropical Bay nebo hodně originální hotel Hedonism II nacházející se přímo u běloskvoucí pláže.

Letovisko Negril je proslulé nejen kilometry okouzlujících pláží, ale také tyrkysovými vodami, které nabízejí perfektní podmínky pro potápění. Úžasný podmořský život hraje všemi barvami a nabízí vskutku exkluzivní zážitek pro začínající i zkušené potápěče.

Foto: Pixabay.com

Nebeská modř, písečná pláž, nejsou jamajské pláže úchvatné?

Ráj pro potápěče, milovníky reggae a golfisty

Pokud vás přestane bavit polehávání na plážích nebo průzkum mořského dna, vydejte se do zdejších barů a taveren a ochutnejte „jerk chicken“ a místní rum. Na své si v Negrilu přijdou také zapřisáhlí golfisté na místních exotických hřištích lemovaných palmami.

Oblíbené jsou též plážové projížďky na koňském hřbetu nebo plavby loďkou do Booby Cay, kde hnízdí vzácné druhy ptactva a natáčel se zde také film 20 000 mil pod mořem. Nigril je zkrátka a jednoduše místem, které si zaslouží váš obdiv i návštěvu, od níž vlastně nikdy nevíte co čekat.

Přečtěte si také:

Nenechte si ujít: Krokodýlí rezervace pro odvážlivce

Nedaleko Negrilu se nachází proslulá krokodýlí rezervace, kam se mohou odvážlivci vydat na kánoích nebo loďkách. Obrovské bažiny jsou protkány hustou exotickou vegetací a poskytují útočiště nespočtu druhům ptactva i divokým krokodýlům.

Montego Bay pro milovníky historie a hororů

Známé městečko a přístav je takovou alfou a omegou jamajské turistiky a architektury. Naleznete zde nespočet historických památek, známý koloniální dům Rose Hall, v něm údajně straší, ale také ty nejkrásnější jamajské pláže a nejluxusnější hotely.

Bary přímo na pláži

Ještě než se setmí, bílé písčité jamajské pláže se jako mávnutím kouzelného proutku promění v jednu obrovskou diskotéku, na níž zábava končí až v brzkých ranních hodinách. Milovníci reggae, karibského rumu a dobrého jídla nesmějí minout diskotéku „The Jungle“ uprostřed letoviska a nejznámější bar ostrova – Rick’s Café.

Inzertní sdělení: Objevte krásu Jamajky!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Objevte krásy resortu negril. Luxusní hotel, postavený ve viktoriánském stylu, se nachází se uprostřed tropické zahrady v zálivu Bloody Bay, cca 6 km od centra Negrilu.

Užijte si Jamajku ve čtyřvězdičkovém hotelu Hedonism II! Hotelový komplex leží přímo u dvou písečných pláží. Nachází uprostřed tropické zahrady ve středisku Negril, na západním pobřeží Jamajky, cca 90 km od letiště Montego Bay.

Čtěte dále:

Zjistěte, jak vypadá koupání v Ďáblově bazénku na hraně vodopádů, nenechte si ujít blízké setkání s kahauem nosatým a podívejte se na Mayskou riviéru, kde je v zimě třicet stupňů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Vendula Vrablová & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete ještě letos na dovolenou?
ano
25,4 %
ne, letos už ji mám za sebou.
28,8 %
ne, nikde jsem nebyl(a) a nic neplánuji
45,8 %
Celkem hlasovalo 788 čtenářů.

Když letíte na Jamajku...

...měli byste znát základní informace.

Pro Čechy platí od roku 2013 výzová výjimka, tedy pokudna ostrov letíte na méně než 30 dnů jako turisté nebo za obchodem.

Na Jamajce se jezdí vlevo.

Každá farnost tady disponuje vlastním státním zdravotnickým zařízením, jejich úroveň však nedosahuje takové kvality jako ve větších městech.

Není vyžadováno žádné očkování.

Časový posun činí -6 hodin oproti SEČ.

Platnou měnou je jamajský dolar, za 30 korun jich dostanete přibližně sto. Možná je i platba americkými dolary.

Doporučuje se přibalit do kufru adaptér.

Přestože je v zemi poměrně snadný přístup k lehkým drogám, jejich pašování se trestá velmi přísně. Za tento trestný čin hrozí vysoké pokuty i odnětí svobody, při odletu tedy počítejte s pečlivou protidrogovou kontrolou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám