Hlavní obsah

Nejlepší vánoční trhy Evropy bojují o titul i letos

Právo, Petr Svorník

Tuto zemi si spojujeme s letní dovolenou a rozhodně nás nenapadne jako první, když se řekne „advent“. Jenže právě v Chorvatsku, resp. Záhřebu, se loni konaly ty nejlepší vánoční trhy Evropy. Zvítězily v hlasování cestovatelů na stránkách European Best Destinations a mezi nominovanými jsou i letos. Čím turisty z celého světa tak zaujaly?

Foto: Zagreb Tourist Info

Adventní trhy v Záhřebu byly loni v anketě vyhlášeny těmi nejlepšími.

Článek

Jednak nabízejí tradiční vánoční atmosféru. Od hlavního náměstí Bána Jelačiće přes park Zrinjevac až po náměstí Krále Tomislava se vine dlouhá řada stánků, kde dobře známé pochutiny (klobásy a svařené víno) doplňuje lokální kuchyně (například balkánské čevapi).

Paradoxně může být výhodou i to, že se Záhřeb stal vánočním městem relativně nedávno. Adventní trhy se tu ve větším rozsahu konají teprve od roku 2010, takže i pro místní je to stále něco výjimečného.

Foto: Petr Svorník, Právo

Jedním z lákadel je i velké kluziště.

Na zahájení trhů 26. listopadu vyšly do ulic davy, jaké v našich městech potkáváme jen při velkých demonstracích. Světelná výzdoba parku Zrinjevac, kde v aleji stojí hned 220 platanů, vykouzlila pohádkovou atmosféru a otevření ledového kluziště na náměstí Krále Tomislava si nenechal ujít ani starosta města.

Vánoce i v tunelu

Komu přijde „běžná“ vánoční atmosféra příliš málo na to, aby do Záhřebu cestoval přes sedm hodin autem (příp. hodinu a půl letadlem z Prahy), toho může chorvatské město nalákat na netradiční zážitky.

Do „vánočního“ se převlékne třeba i tunelový komplex Grič, místo, které za druhé světové války sloužilo jako úkryt. Vyniká jedinečnou akustikou, takže až se zde 16. prosince spustí světla a videoprojekce a sbor začne zpívat koledy, rozlehne se zvuk celým vnitřkem stejnojmenného kopce.

Foto: Petr Svorník, Právo

Adventní trhy se ve městě konají teprve od roku 2010.

Na programu je i kulturní festival u lanovky, jejíž dráha měří pouhých 66 metrů a řadí se mezi nejkratší na světě. A kdo by se vánoční nálady přesytil, může zamířit třeba do muzea, které je vůbec první svého druhu. Je totiž věnováno zlomeným srdcím.

Vystavuje předměty, jež věnovali lidé z celého světa a které upomínají na jejich vyprchanou lásku. Přílišný optimismus, získaný z nejlepšího evropského vánočního trhu podle cestovatelů, zde spolehlivě vrátíte do normálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám