Hlavní obsah

Volvo přesouvá výrobu některých modelů do Číny

Aktualizováno

Automobilka Geely, která je vlastníkem Volva, oznámila, že nový závod v Číně bude zásobovat trhy na celém světě modelem S90. V Číně se ale v budoucnu začnou vyrábět i další modely.

Nejluxusnější auto vyráběné v Číně bude nové Volvo S90 ExcellenceVideo: Volvo

 
Článek

Zhejiang Geely Holding Group, ohromný automobilový čínský kolos, který před šesti lety zachránil Volvo koupí většiny akcií v přepočtu za 44 miliard korun, přesune výrobu některých vozů z Evropy do Číny. „Chystáme se udělat z Číny globální výrobní a vývozní centrum společnosti. Poprvé přesuneme výrobu určitých vozů ze Švédska do Číny v celém rozsahu," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z Volva.

Volvo Cars začne vyrábět model S90, který je založen na modulární platformě SPA, ve své továrně v Ta-čchingu, jež se nachází v severočínské provincii Chej-lung-ťiang. Současná výroba nové luxusní limuzíny S90 pak bude v budoucnosti zcela přesunuta z Evropy do Číny.

Závod v Tchaj-čou, který vlastní Geely, ale provozovat ho bude Volvo, by měl zahájit výrobu v tomto čtvrtletí. Továrna by měla vyrábět převážně malé vozy určené pro domácí trh i pro vývoz a bude třetím montážním závodem Volva v Číně.

Švédská automobilka dále zveřejnila informaci, že stávající a budoucí středně velké vozy řady 60, které budou rovněž vycházet z modulární platformy SPA, budou vyráběny v Čcheng-tu v západočínské provincii S’-čchuan. Produkce budoucí řady 40, tvořené menšími vozy postavenými na základě kompaktní modulární platformy CMA, bude probíhat v Luqiau, 350 kilometrů jižně od Šanghaje. Tam se v současné době staví nová továrna.

Automobilka má ještě dvě továrny v Evropě – ve Švédsku a Belgii, a staví nový závod v Jižní Karolíně v USA. Švédský závod v Göteborgu bude ještě zatím pokračovat ve výrobě modelů řady 90 a 60 s platformou SPA, zatímco v belgickém Gentu budou v budoucnu vyráběna pouze vozidla nové modelové řady 40. V Jižní Karolíně v USA se budou vyrábět rovněž vozidla nové řady 60 s platformou SPA určená pro trh USA a k exportu.

Superluxusní Volvo s názvem Ecellence

Pro čínský trh se začne vyrábět také nový superluxusní vůz S90 Exellence, který vychází z konceptu XC90 Longue Console. Jde o prodloužené Volvo S90, kde manažerské místo, tedy vpravo vzadu, je vybaveno extrémně komfortními prvky.

Foto: Volvo

Volvo S90 Excellence

Foto: Volvo

Volvo S90 Excellence

Například sedadlo před ním je nahrazeno jen malou opěrkou pro nohy, ve které se schovává přihrádka na boty. Na ramenech je pak umístěna velká obrazovka, která může sloužit jako počítačové i multimediální centrum. Samozřejmostí je, že sedadlo manažera je vyhřívané, ventilované a stavitelné v několika polohách.

Pro Volvo a Geely to ale není jediná novinka. Nedávno byla představena nová dceřiná značka Lynk, která bude nabízet vozy po celém světě a jejíž modely budou stát na podvozcích Volva. Zatím předvedli svůj první model s jednoduchým názvem 01. [celá zpráva]

Foto: Lynk & Co

Lynk & Co 01

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám