Hlavní obsah

Na řeckém ostrově se setkávají dvě moře, liší se i čistotou

Novinky, Michael Švarc (Rhodos)

Doba letních dovolených je už nenávratně pryč a někde moře začíná pomalu chladnout. Rozhodně ne ale na řeckém Rhodu, kde si teplo návštěvníci ještě nějakou chvíli užijí. Ostrov, jehož osídlení se datuje už od doby kamenné, neláká jen počasím či památkami. Jednou z přírodních zajímavostí je také pláž Prasonisi na jižním cípu, kterou oblévají dvě rozdílná moře.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Na jižním cípu Rhodosu se setkávají dvě moře – vpravo Středozemní, vlevo Egejské.

Článek

Název Prasonisi znamená zelený ostrov, a ačkoli Rhodos nepatří k místům, která by zelení nějak výrazně oplývala, na jižním cípu se dá určitá vegetace zpozorovat. Většinou se ale díky neúnavnému slunci barví spíše do hněda. Samotná pláž, která malý poloostrov spojuje se zbytkem pevniny je ideálním místem na výlet, méně ideální už na koupání.

Zatímco západní část omývá divoké Egejské moře, na východě si příjemně šplouchá Středozemní. Neliší se jen v temperamentu, ale také v čistotě a má to samozřejmě logiku. Divoká voda víří sedimenty a písek a působí díky tomu špinavě. Ve vodě ale také plave spousta řas a mořských trav a na koupání je mnohem vhodnější východní strana nebo úplně jiná pláž.

Jinde jsou pláže hezčí

Díky tomu, že se mořský vzduch z obou směrů nemá o co rozbíjet, je místo poměrně dost větrné a proto oblíbené k provozování sportů, jako jsou windsurfing či klasické surfování. Všude po pláži navíc budete také zakopávat o lana padáků určených pro turisticky oblíbenou atrakci parasailing.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Prasonisi

Když se z pláže vydáte dál na jižní cíp, dojdete na zmíněný „zelený ostrov“, nevelký národní park, který je hornatý, vlnitý a místy připomíná skotská vřesoviště. Vstup do něj je lemován odpadky a nánosy řas. Shora je ovšem nádherný výhled na pláž.

Na úplném konci se můžete zahledět do nekonečné dálky, ve které magicky modrá voda splývá s modrým nebem. Vedro už ale začíná být neúnosné, a tak je lepší vrátit se rychle zpět na pláž a zchladit se ve vodě.

Na Rhodu ale existují i mnohem hezčí a opravdu panenské pláže. Prasonisi má pouze tu výhodu, že je zajímavá svojí polohou. Za výlet tedy sice stojí, ale za delší zdržení rozhodně ne.

Z řeckých mýtů a bájí:
Jeden z řeckých mýtů praví, že když si bozi rozdělovali ostrovy v Egejském moři, zapomněli na Hélia, boha slunce, který tou dobou putoval po obloze. Jako satisfakci si měl vzít ostrov, který se vynoří z moře. Byl to právě Rhodos. Hélios ho ozářil svým světlem a měl ho učinit nejkrásnějším z ostrovů. Možná na tom něco bude, jelikož na něm slunce svítí průměrně 300 dní v roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám