Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trampoty českého Trumpa - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Je dobře, že ministr Babiš uznal, že hranice Schengenu jsou převážně námořní. Poopravil tedy své prohlášení o oplocení hranic evropského prostoru volného pohybu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Má prý na mysli ploty, které se mají stavit na pevnině. Kudy by konkrétně hranice měly vést, nám sdělil pouze nepřímo. Prý by to měla být oblast od Baltu po Jadran.

Jak je vidět, pašeráci lidí využívají i jiné cesty, než jsou momentálně z Turecka obtížně prostupné úžiny mezi Řeckem a Tureckem. Nelegální migranti nyní proudí hlavně přes Bulharsko a Itálii. V minulosti to bylo přes Španělsko.

Další cesta se nabízí skrze vody Portugalska nebo Rumunska. I tyto země by tedy Babiš chtěl vyloučit ze schengenského prostoru jako Řecko? Sofii a Bukurešť plotem odříznout alespoň od zbytku Unie, když nejsou v Schengenu?

Při pohledu na mapu je zřejmé, co jsou vnitrozemské země Schengenu. Jedině tam se dá postavit účinný suchozemský plot. Pokud by plot stál na pobřeží států Schengenu, i tak by měli běženci, kteří dosáhli jejich námořních hranic, právo žádat o azyl.

O plot na hranicích Itálie se snažili jiní kabrňáci, než je český miliardář stylizující se do role člověka, který rozumí problémům obyčejných lidí. Naposledy uvažovali o odstřihnutí Itálie zbudováním zábran v Brennerském průsmyku Rakušané. Svůj záměr si rychle rozmysleli, jakmile zjistili negativní důsledky v oblasti obchodu a mezinárodních vztahů. Navíc záměr odříznout Itálii byl jednou z příčin, která stála bývalého rakouského premiéra křeslo.

A nyní ke kritice Řecka a jeho ochoty bránit hranici. Agentura Frontex potvrdila, že vzhledem k rozsáhlosti hranice, mezinárodním dohodám a minimální šíři námořní hranice skutečně nezbývá než nelegální migranty jen zachraňovat.

Toho si je vědom i prezident Turecka Erdogan, který stále hrozí, že bez uvolnění vízové povinnosti „od října zase nechá přistávat uprchlíky na řeckých ostrovech“. A kde má Andrej Babiš, pán Čapího hnízda, důkazy o korupci v případě peněz na migraci ze strany řecké vlády?

Hotspoty měly být původně budovány pro registraci migrantů, jejichž pobyt měl dosahovat několika týdnů. Nyní jsou to detenční centra.

I přes hlubokou ekonomickou krizi se řecká vláda i lid snaží starat, podobně jako tak činí Italové. Ani oni nechtěli hotspoty a detenční centra. Ale obě země se podvolily většině. Tomu se říká demokracie. Stejně jak většina schválila povinné kvóty.

Připomínám, že Unii tvoří členské státy. Evropské instituce mají pravomoci takové, jaké jim jejich členové dají. Podle Babiše by neproudili do Unie ani uprchlíci z Libye, pokud by byla Komise a Unie akční. A to hodlá udělat jak? Okupovat pobřeží Libye a na něm postavit ploty?

Bez porušení mezinárodního práva nelze operovat na cizím území a ve výsostných vodách jiného státu bez jeho souhlasu. Státy mohou být k něčemu přinuceny pouze na bodácích jiného státu. Takže budeme vyhlašovat válku?

Babiš nám stále dluží i další vysvětlení, jaké konkrétní kroky chce použít k dosažení svých plánů. Které země by měly zůstat v Schengenu, aby fungovaly ploty, které se na moři stavět nedají, jak přiznal. A sdělí to dotyčným zemím osobně? Zaštítí takovou iniciativu, nebo si nechá své proslovy a úvahy jen pro naše čtenáře a voliče? Není náhodou členem vlády, která po přehlasování kolektivně přistoupila na kvóty? V případě odříznutí Řecka a Itálie, na jejichž území by se mohly nahromadit statisíce uprchlíků, hodlá postupovat jak? Jak hodlá následovně řešit humanitární krizi, která nejspíš vznikne?

Neobává se, že případné odříznutí jiných zemí se může vrátit Česku i Visegrádské čtyřce? Ta toto řešení upřednostňuje místo solidarity. Pokud půjdou uprchlíci přes české území, chtěl by Babiš mít na hranici plot vystavěný sousedy Česka?

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Nejen zahraničním tiskem je Andrej Babiš často přirovnáván k Donaldu Trumpovi. Proti němu se postavili bezpečnostní experti strany, za kterou kandiduje na amerického prezidenta. Vzhledem k nereálnosti svých plánů je prý nezpůsobilý pro funkci, o kterou se uchází. Dřív mluví, než myslí, trpí neznalostí a jeho prohlášení jsou účelová. Ministra Babiše nepodezírám ani tak z neznalosti jako spíš z účelovosti předvolebních prohlášení. Řešení migrační krize musí být řešením celé EU. To znamená nově vytvořit pobřežní stráž. Příchozí musí být prověřeni bezpečnostními složkami. Azylový systém se musí sjednotit, aby se zabránilo azylové turistice. Na zátěži se solidárně musí podílet všichni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám