Hlavní obsah

Pekelné zvony v Mexiku fascinují potápěče

Novinky, mšv

Nedaleko pobřeží středoamerického poloostrova Yucatán se ukrývá zatopená jeskyně, která přitahuje potápěče. Pod hladinou, která nepropustí ani trochu světla, se totiž nacházejí desítky unikátně tvarovaných stalaktitů, kterým se přezdívá pekelné zvony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodní stalaktity na Yucatánu mají tvar zvonůVideo: Caters News, AP

 
Článek

Podobných krasových útvarů, kterým se říká cenote, jsou na mexickém Yucatánu tisícovky, prozkoumaná je však zhruba polovina. Jedná se o zatopené přírodní prohlubně, které se nacházejí ve velmi hlubokých jeskyních. Tak unikátní stalaktity se ovšem vyskytují pouze v Cenote Zapote, pojmenované podle ovocných stromů zapoty obecné, které v okolí rostou.

Pekelným zvonům se přezdívá také sloní nohy či trumpety, ale jedinečné krasové útvary mohou spatřit pouze zkušení potápěči. Kvůli hloubce a vznikajícímu tlaku je nutné vyhnout se nekontrolovatelnému stoupání či klesání. Pekelné zvony se nacházejí v hloubce zhruba 30 metrů.

Záběry stalaktitů pořídil pětašedesátiletý potápěč Rino. „Byl jsem velmi zvědavý, jak pekelné zvony vypadají. Jsou skutečně unikátní, často se potápím do míst, odkud mohu pořídit krásné fotky. V Cenote Zapote se jednalo o jedinečnou zkušenost a odnesl jsem si mnoho zážitků,“ uvedl.

Stalaktity se tvoří srážením minerálních látek, když odkapává voda ze stropu jeskyně. Tvary se ale mohou výrazně lišit v závislosti na podmínkách, při kterých vznikaly. Předpokládá se, že pekelné zvony se tvořily i tisíce let a k jejich tvaru mohl přispět i vítr v jeskyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám