Hlavní obsah

Olomoučtí žalobci v protiútoku. Kvůli Šlachtovi chtějí vyslýchat policejního prezidenta

Právo, Radim Vaculík

Olomoučtí vrchní žalobci míní prověřit své indicie o tom, že za plánovanou červencovou reorganizací policejních útvarů a jejich sloučením v jednu centrálu mohou být postranní úmysly v podobě odstranění šéfa protimafiánské jednotky (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Chtějí proto vyslechnout policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Článek

Vede je prý k tomu podezření a informace, jež sami získali už před několika lety. Určité skupiny osob z prostředí, které ÚOOZ prověřuje či vyšetřuje, měly na šéfa útvaru Šlachtu spadeno už několik let a chtěly se ho zbavit.

Jednou z možností měla být právě reorganizace policejních složek. „Jak vyplývá z našich poznatků z trestních kauz, které se u nás v úřadě vedou, plán na odstranění plukovníka Šlachty za využití sloučení ÚOOZ s jiným celorepublikovým útvarem vznikl už zhruba před třemi lety, což považujeme za velmi alarmující,“ řekl ve čtvrtek Právu náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár.

Státní zástupci podle zjištění Práva získali tyto indicie i z odposlechů některých osob prověřovaných a vyšetřovaných mimo jiné v rámci tzv. kauzy Nagyová. Tam v jedné z větví šetří ÚOOZ vliv různých podnikatelů a lobbistů na státní či veřejnou správu a možné ovlivňování trestních případů.

„Budeme činit patřičné kroky“

„Budeme se samozřejmě zabývat i tím, jestli stávající situace (v české policii, pozn. red.) není vyústěním těchto snah z minula a následných aktivit těchto lidí, nebo zda je to věc, která s tím nijak nesouvisí,“ uvedl Komár.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Žalobci proto rovnou plánují na příští týden výslechy konkrétních lidí. „Za tímto účelem budeme činit patřičné kroky a budeme se dotazovat zainteresovaných osob, budeme je žádat o podání vysvětlení. Budeme samozřejmě žádat o podání vysvětlení jak policejního prezidenta (Tomáše Tuhého), tak jeho náměstka (Zdeňka Laubeho),“ dodal náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám